Lleugera recuperació de la victimització després de l’esclat de la pandèmia
Enguany el 21,6% de la població metropolitana declara haver estat víctima d’almenys un fet delictiu durant el 2021, augmentant en 1,4 punts percentuals respecte a l’edició anterior, però encara lluny dels valors anteriors a la irrupció de la Covid-19
21/07/2022
Els resultats de l’edició 2022 de l’Enquesta de Victimització de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (EVAMB), que recompta els fets de victimització ocorreguts durant 2021, mostren un lleuger repunt en l’índex de victimització a l’àrea metropolitana barcelonina.
L’índex global de victimització de l’EVAMB es pot desagregar en els 5 àmbits delictius de major exposició a la delinqüència comuna en el context urbà. D’acord amb això, la victimització es reprèn en tots els àmbits delictius, sent els índexs dels vehicles i de la seguretat personal els que presenten majors increments i els que es relacionen amb la recuperació de la mobilitat de la població metropolitana sense restriccions. En concret, en l’àmbit del vehicle, els fets més freqüents han estat el robatori d’accessoris (3,5%) i els robatoris d’objectes a l’interior del vehicle (2,6%). Els fets més freqüents, en l’àmbit de la seguretat personal, han estat els robatoris de bossa o cartera (4,4%) i els seus intents (3,3%). L’àmbit del domicili, tot i ser el tercer àmbit més freqüent, es manté constant respecte a l’edició anterior. Els àmbits de segona residència i del comerç i negoci són menys freqüents.L’índex global de victimització es calcula per a les diferents zones metropolitanes. Així, entre les edicions 2021 i 2022, els majors increments en aquests índexs s’han produït a la zona metropolitana de Vallès-Collserola i a la zona del Llobregat continu. En el cas del Vallès-Collserola, amb un increment relatiu del 23,6% i situant el seu índex de victimització en un el 17,6% i pel que fa a la zona del Llobregat continu, ha patit un increment relatiu del 16,3% respecte a l’EVAMB 2021 situant enguany el seu índex de victimització en un 20,2%.
La seguretat percebuda als barris i a les ciutats metropolitanes minva
Els veïns i veïnes de l’àrea metropolitana de Barcelona valoren el nivell de seguretat del seu barri i el seu municipi en una escala del 0 (no hi ha gens de seguretat) a 10 (hi ha molta seguretat). Enguany, la seguretat percebuda als barris i ciutats metropolitanes presenta un lleuger descens respecte a l’edició anterior. Així, la valoració mitjana als barris se situa en un 6,32 i la valoració a les ciutats en un 5,89.Aquest indicador es desagrega també en àmbits territorials metropolitans i per les ciutats de major grandària de la metròpoli barcelonina. Així, pel que fa al nivell de seguretat al barri, mentre que en alguns municipis es manté estable respecte a l’any anterior, en canvi, sobretot al Besòs (principalment a Badalona) i a Barcelona, presenta un descens.
Lleuger descens en les valoracions dels serveis dels cossos policialsL’EVAMB també pregunta l’opinió de la població sobre els serveis policials que operen a l’AMB (Policia Local i Mossos d’Esquadra) en l’escala de 0 (donen un servei pèssim) a 10 (donen un servei excel·lent). En la present edició, tot i que les valoracions per ambdós cossos policials presenten un lleu descens de les valoracions, aquestes no suposen una ruptura vers l’estabilitat que presenten aquestes puntuacions pels dos cossos policials.
El 16,5% de la població metropolitana ha experimentat un conflicte en la convivència al seu barri el darrer any
El barri on viuen les persones és un element clau en la construcció col·lectiva de la seguretat urbana. Amb aquesta finalitat l’EVAMB complementa les seves informacions amb una sèrie de qüestions que poden incidir de manera decisiva en la vivència de la seguretat.
El 2013 es va preguntar per primera vegada a les persones entrevistades si en el darrer any han viscut alguna situació que hagi derivat efectivament en un conflicte personal de convivència i, en cas afirmatiu, en què va consistir aquest conflicte. Enguany, el 16,5% de la població metropolitana ha experimentat un conflicte en la convivència al seu barri el darrer any, situant-se així entre els valors més elevats que s’han registrat d’ençà que es va introduir aquesta pregunta i augmentant 3,3 punts percentuals respecte a l’edició anterior. La majoria de les situacions que originen més conflictes són aquelles que es produeixen en les escales de veïns i veïnes, i destaquen les derivades del soroll (24,7) i aquelles que provenen dels conflictes per les ocupacions dels habitatges (11,8%).L’EVAMB
L’Enquesta de Victimització de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (EVAMB)
Aquesta informació prové de l’avanç dels resultats de l’Enquesta de Victimització de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (EVAMB), una enquesta estadística oficial amb més de trenta anys d’història realitzada per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB). El treball de camp es va dur a terme entre el 7 de març al 6 d’abril de 2022, i els seus resultats, per la mateixa caracterització de l’enquesta, fan referència a l’any als fets que ha patit les persones durant l’any anterior.
Les enquestes de victimització (EV) són un instrument dissenyat expressament per a la mesura de la delinqüència des de la seva definició social, de manera que engloben les relacions de victimització que la població relata, independentment de si s’han denunciat, de si hi ha hagut una sentència condemnatòria i/o inclòs de si aquestes estan tipificades com a delicte al Codi Penal. Més enllà de la mesura de la delinqüència, les EV són la principal font d’informació per quantificar i analitzar la percepció de seguretat o d’inseguretat de la població, la por al delicte o la preocupació social per la seguretat i la delinqüència. També permeten introduir preguntes per a l’avaluació de les polítiques de seguretat, com ara la valoració de les institucions de control per part de la població, el nivell d’acord amb diferents formes de control social i intervencions de l’administració pública o el nivell de problematització social de situacions relacionades amb la seguretat.
- Podeu consultar ja elsprimers resultats de l’Enquesta de Victimització de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (EVAMB) 2022
- I també els informes d’anys anteriors