Publicada l’agenda dels nens i nenes. D’on surt i per a què servirà?

L’Agenda dels Infants, realitzada per l'Institut Infància i Adolescència, és fruit d’una metodologia de recerca i participació que combina una enquesta de benestar a nens i nenes d’entre 8 i 11 anys i diversos tallers participatius amb infants.

01/12/2023

agenda-infantsL’Agenda dels Infants és un dels resultats del programa municipal de recerca social i participació infantil “Parlen els nens i nenes”. Es tracta d’un programa promogut per l’Ajuntament de Barcelona i desenvolupat per l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona que té per objectiu conèixer el benestar de la infància a la ciutat i escoltar les veus dels nens i nenes per incorporar-les en el disseny de polítiques d’infància.

L’Agenda dels Infants és fruit d’una metodologia de recerca i participació que combina la part quantitativa (enquesta a 5.000 infants d’entre 8 i 11 anys de la ciutat) i la part qualitativa (una seixantena de tallers participatius amb 2.000 d’aquests infants, per cointerpretar els resultats i recollir les seves propostes del benestar). El document de l’Agenda dels Infants és el resultat de l’anàlisi acurada de les seves propostes de millora, que es presenten com a 11 demandes dels infants i 30 propostes adreçades a tothom i, també, més de 100 idees d’acció per a la millora del benestar de la infància que els nens i nenes adrecen concretament a l’Ajuntament, les escoles, les famílies, altres agents socials com ara els mitjans de comunicació o els veïns i veïnes, i també a ells mateixos, ja que el benestar dels infants és corresponsabilitat de tothom. L’Agenda també inclou dades quantitatives sorgides de l’enquesta i frases literals dels infants recollides durant els tallers participatius.

Per conèixer més detalls sobre el procés d’elaboració de l’Agenda dels Infants, es pot consultar l’Informe de recerca per a l’elaboració de l’Agenda dels Infants (2a edició).

Per a què servirà l’Agenda dels Infants? 

Un cop els nens i nenes han presentat l’Agenda dels Infants a la tinenta de Drets Socials i el comissionat d’infància, s’obre la tercera fase del programa “Parlen els nens i nenes” que consisteix en la difusió de l’Agenda per part dels mateixos infants a partir de presentacions i diàlegs en diferents entorns.

Així doncs, d’entrada, 13 escoles de la ciutat de Barcelona han constituït un Altaveu d’Infants (amb representativitat a tots 10 districtes de la ciutat). Són nens i nenes que tenen l’encàrrec de difondre l’Agenda dels Infants a la seva comunitat educativa i d’obrir diàlegs al voltant de les seves demandes i propostes per, en sentit últim, assumir compromisos concrets de millora del benestar de la infància.

A la primavera del 2024, d’entre els nens i nenes participants al Altaveus d’Infants a les Escoles que ho desitgin, s’escolliran uns representants que passaran a formar part de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat de Barcelona, que serà el grup d’infants que seguirà explicant i dialogant sobre l’Agenda dels Infants amb representants polítics, socials i territorials de la ciutat: persones adultes i òrgans municipals, com ara el Consell de Ciutat, l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva o els diferents grups polítics del consistori, entre d’altres.

A més, es farà una campanya de comunicació per difondre l’Agenda dels Infants que consistirà en l’enviament en paper de l’Agenda i del pòster a totes les escoles de primària de la ciutat de Barcelona així com als casals infantils i ludoteques i els centres oberts. També se’n es farà una tramesa electrònica a altres equipaments municipals que tenen a veure amb la infància, com ara instituts de secundària, centres cívics, biblioteques, o esplais i caus, entre d’altres.

També s’ha preparat una exposició de l’Agenda dels Infants que es podrà veure al poliesportiu municipal Camp del Ferro (Plaça d’Albert Badia i Mur, 1, 08027 Barcelona) del 21 de novembre a l’1 de desembre i, posteriorment, s’exposarà de manera itinerant per altres punts de la ciutat.

Un document amb diferents versions per assegurar la seva difusió i accessibilitat 

L’Agenda dels Infants s’ha editat en diferents suports per facilitar la seva difusió, especialment en el marc dels Altaveus d’Infants a les Escoles i l’Altaveu d’Infants de la Ciutat.

També s’ha fet un esforç pel que fa a l’accessibilitat per a les persones amb discapacitat, amb un document accessible per a persones amb discapacitat visual i amb una versió lectura fàcil pensada per a les persones amb dificultats lectores.

A més, s’ha fet un esforç per a tenir traduïts al castellà i l’anglès alguns dels materials.

Materials disponibles:

Totes les notícies