Tornar als estudis

Ciutats que alimenten? Transformem entorns de menjar poc saludable en llocs saludables

Any de realització: 2024

Equip:

  • Marta Garcia-Sierra
  • Marta Andreu
  • Elena Domene
  • Tanya Zerbian
  • Daniel López-García
  • Ana Moragues-Faus

Institució: Institut Metròpoli, UB, IEGD-CSIC

La conformació dels nuclis urbans consolidats de les ciutats de Barcelona i Madrid mostra una elevada diversitat d’usos de l’espai i d’oferta alimentària variada —mercats municipals, supermercats i botigues especialitzades de barri—, que ens protegeix dels deserts alimentaris, és a dir, de les zones sense accés a una oferta d’alimentació saludable. No obstant això, encara que l’accés a aliments frescos i saludables és fàcil en aquestes ciutats, l’exposició de la població a menjar no saludable, la qual cosa es denomina pantans alimentaris, és molt elevada en tots dos territoris, especialment en zones cèntriques amb forta pressió turística i en altres de baixos ingressos. Així doncs, podem dir que l’accés a l’alimentació també és desigual, en funció del barri i de la situació socioeconòmica de la població.

Aquests són alguns dels resultats extrets del projecte Foodtransitions, que té com a objectiu fomentar la transició ecològica a les ciutats espanyoles mitjançant la promoció de sistemes alimentaris sostenibles que garanteixin l’accés a aliments saludables per a tots. El Institut Metròpoli, amb les seves investigadores Elena Domene i Marta Andreu, juntament amb Marta Garcia-Sierra de Fisabio, han realitzat l’estudi Ciutats que alimenten? Transformem entorns de menjar porqueria en llocs saludables, una anàlisi socioespacial dels entorns alimentaris a la ciutat de Madrid i Barcelona, explorant l’accés desigual a diferents tipus d’oferta alimentària. L’estudi s’ha elaborat amb dades del Cens de Locals i Activitats – Dades 09.2023 (Ajuntament de Madrid) i el Cens de locals en planta baixa destinats a activitat econòmica de la ciutat de Barcelona 2022 (Ajuntament de Barcelona) i altres fonts secundàries.

Enllaços relacionats:

Garcia-Sierra, M. [Marta]; Andreu, M. [Marta]; Domene, E. [Elena]; Zerbian, T. [Tanya]; López-García, D. [Daniel]; Moragues-Faus, A. [Ana]. (2024). Ciutats que alimenten? Transformem entorns de menjar poc saludable en llocs saludables
https://www.institutmetropoli.cat/ca/estudi/ciutats-alimenten-transformem-entorns-menjar-porqueria-llocs-saludables/