Tornar als estudis

Bases per a una estratègia de resiliència de l’AMB

Any de realització: 2023

Equip:

  • Marc Martí-Costa (dir.)
  • Roger Barres
  • Cecilia Conde

Institució: Àrea Metropolitana de Barcelona

Durant el 2022, l’Institut Metròpoli va rebre l’encàrrec de realitzar un estudi de benchmarking internacional per comprendre millor les experiències de resiliència arreu del món. A partir d’aquest coneixement, l’any 2023 s’ha elaborat una proposta de bases per a una futura estratègia metropolitana de resiliència, tenint en compte les accions en marxa en diferents plans sectorials de l’AMB.

Malgrat que l’AMB desenvolupa diferents accions i plans per millorar la resiliència metropolitana, dins la organització no hi ha un coneixement, ni una mateixa visió, ni una aplicació compartida de la resiliència urbana. El desenvolupament de la perspectiva de la resiliència és diferent i desigual segons àrees i polítiques.
Per tal d’avançar en una visió i coneixement compartit dins de l’AMB, l’informe revisa el marc conceptual de la resiliència amb la finalitat de clarificar conceptes i desenvolupar la seva aplicabilitat en les polítiques públiques. Algunes aportacions a destacar són: a) la resiliència urbana va més enllà de les polítiques de mitigació i adaptació al canvi climàtic; b) el punt de partida de les polítiques de resiliència és la detecció i priorització d’amenaces i l’avaluació del seu risc en infraestructures, serveis, persones, bens patrimonials, empreses, institucions, ecosistemes; c) l’objectiu de les polítiques és desenvolupar una sèrie d’accions per millorar les capacitats de resiliència en diferents àmbits: en la detecció i avaluació de riscos; en la mitigació, adaptació i preparació; en la resposta a l’emergència; en la recuperació i en la transformació del sistema.

Així, més que proposar un nou pla específic sobre la resiliència, l’estudi recomana impulsar la transversalització de la resiliència en el conjunt del sistema institucional metropolità i especialment en els plans, programes, serveis i infraestructures competència de l’AMB. Per avançar en aquesta transversalització, és pertinent considerar: a) un acord i compromís polític, b) la creació d’una oficina/agència/departament pel seu impuls, c) la creació d’espais de governança i participació i d) l’elaboració d’un document d’estratègia.

En definitiva, disposar d’una estratègia de resiliència per a l’AMB permetrà integrar els esforços ja realitzats en resiliència per part de l’AMB, identificar noves estratègies i àmbits d’acció, i desenvolupar les eines necessàries.

Descarregeu:

Martí-Costa, M. [Marc]; Barres, R. [Roger]; Conde, C. [Cecilia]. (2023). Bases per a una estratègia de resiliència de l’AMB
https://www.institutmetropoli.cat/ca/estudi/bases-estrategia-resiliencia-amb/