Tornar als estudis

La mobilitat en vehicle privat motoritzat a Barcelona i a l’Eixample. Ús social, canvi modal i impactes en el comerç local

Any de realització: 2022

Equip:

  • Núria Pérez (direcció)
  • Xavier Bach
  • Núria Pérez
  • Samuel Nel·lo
  • Paolo Chevalier
  • Núria Ruiz (suport estadístic)
  • Manel Pons (suport estadístic)
  • Raúl Morcillo (suport estadístic)
  • Jorge Cátedra (control de treball de camp)
  • José Luís Flores (control de treball de camp)
  • Institut Opinòmetre (treball de camp)

Institució: Ajuntament de Barcelona

Antecedents i motivació de l’estudi:

A l’entorn metropolità de Barcelona són coneguts els impactes que generen els desplaçaments que diàriament duu a terme la població en vehicle privat motoritzat: empitjorament de la qualitat de l’aire, soroll, accidents, apropiació i ocupació de l’espai públic, gran consum energètic, etc. Tots ells, en major o menor mesura, minoren la salut de les persones i el seu benestar a la ciutat.

En el cas particular de Barcelona, diàriament es fan més d’1,6 milions de desplaçaments en vehicle privat, sense comptar aquells relacionats amb la distribució urbana de mercaderies, els efectuats pels serveis d’emergències o altres serveis urbans, pels taxistes o per altres persones que, per la seva ocupació, han de fer molts desplaçaments diaris. D’aquests desplaçaments, 0,7 milions són interns a la ciutat (el 44% del total de la mobilitat en vehicle privat), i 0,9 milions són de connexió amb altres territoris (el 56% del total de la mobilitat en vehicle privat). Si bé, en termes relatius la quota modal del vehicle privat a la ciutat té un pes molt menor que els desplaçaments en modes actius o en transport públic, en termes absoluts aquestes quantitats de vehicles que es mouen comporten, com s’ha esmentat, elevats impactes per a la població que hi resideix, o que hi fa alguna activitat. La centralitat de la ciutat en el conjunt de la metròpoli, així com l’elevada densitat de persones i de vehicles que hi ha, comporta que en un espai relativament petit es concentri un volum de desplaçaments en vehicle privat superior del què les seves característiques urbanes pot acollir.

Per aquest motiu, des de fa ja temps, les polítiques de mobilitat i actuacions que s’apliquen a Barcelona tracten de modificar l’actual model de mobilitat per potenciar l’ús de mitjans més sostenibles i saludables per a revertir els efectes causats pel trànsit rodat motoritzat. No obstant això, plantejar determinades polítiques – particularment aquelles que, directament o indirecta, poden restringir o dificultar els viatges en vehicle privat- no sempre és fàcil. Entre aquest sentit, el Programa Superilles de l’Ajuntament de Barcelona amb una clara vocació de millorar l’habitabilitat urbana i de recuperar l’espai urbà per a la ciutadania no està exempt de debat ciutadà, mediàtic i polític. Sovint aquest debat està més centrat en l’afectació sobre la mobilitat privada que en els guanys que comporta per a les persones que habitualment es mouen caminant o en transport públic o en els guanys que es deriven de l’ampliació de l’espai públic urbà per a nous usos socials de convivència i d’accés al verd urbà i que contribueixen a cohesionar socialment la ciutadania. Recentment, aquest debat s’ha intensificat amb la futura Superilla Barcelona, que preveu una transformació notable en diversos carrers al districte de l’Eixample i la creació de noves places. Aquí el debat també s’ha centrat molt especialment en les potencials afectacions negatives sobre els usuaris del vehicle privat i també sobre el comerç urbà.

En aquest context, l’Ajuntament de Barcelona vol aprofundir els elements de coneixement sobre el perfil d’usuari del vehicle privat a la ciutat i a l’Eixample i sobre les seves pautes de mobilitat quotidiana. Aquesta anàlisi permetria copsar, per exemple, si l’impacte de determinades actuacions restrictives del vehicle privat és transversal o no a tota la població. Addicionalment, aquesta anàlisi pot permetre estudiar les possibilitats de canvi modal (cap a mitjans més sostenibles i saludables) existent entre aquells que ara per ara realitzen en vehicle privat part o tots els seus desplaçaments.

Finalment, vol concretar particularment en la mobilitat vinculada al comerç local a l’Eixample: quin és el paper del vehicle privat en la mobilitat comercial i quina percepció tenen els clients i els comerciants de les polítiques que pretenen afavorir un canvi modal cap a mitjans més sostenibles, com ho és el Programa Superilles que es preveu dur a terme a l’Eixample.

 

Objectius de l’estudi

  • Dimensionar la mobilitat quotidiana de persones en vehicle privat motoritzat amb relació al conjunt de la mobilitat de la ciutat.
  • Caracteritzar la mobilitat en vehicle privat a partir d’elements descriptius com el motiu del viatge, el tipus de recorregut, la durada o la distribució horària, entre d’altres.
  • Determinar diferents perfils socials d’usuari/ària del vehicle privat.
  • Determinar quina part de la mobilitat que actualment es fa en vehicle privat pot tenir una alternativa més sostenible i saludable, i plantejar possibles escenaris d’actuació de canvi modal segons el perfil d’usuari del vehicle privat.
  • Analitzar la relació que es dona entre el model urbà, la mobilitat i el comerç urbà a Barcelona.
  • Conèixer els hàbits de mobilitat i la percepció dels clients-conductors a l’Eixample amb relació a les futures actuacions previstes en aquest districte.
  • Conèixer les necessitats dels establiments comercials de l’Eixample amb relació a l’accessibilitat dels clients i de les mercaderies en vehicle privat (segons diferents eixos urbans d’intervenció i tipologies comercials) i la percepció que tenen amb relació a les futures actuacions previstes al districte.

Descarregeu:

Pérez, N. [Núria]; Bach, X. [Xavier]; Pérez, N. [Núria]; Nel·lo, S. [Samuel]; Chevalier, P. [Paolo]; Ruiz, N. [Núria]; Pons, M. [Manel]; Morcillo, R. [Raúl]; Cátedra, J. [Jorge]; Luís Flores, J. [José]; Opinòmetre, I. [Institut]. (2022). La mobilitat en vehicle privat motoritzat a Barcelona i a l’Eixample. Ús social, canvi modal i impactes en el comerç local
https://www.institutmetropoli.cat/ca/estudi/mobilitat-vp-barcelona-eixample/