1.245 persones dormen al carrer a la ciutat de Barcelona i 2.860 són ateses en els serveis de la Xarxa d’atenció a persones sense llar
El creixement del nombre de places s'ha estancat malgrat l'obertura de nous serveis per part de l'Ajuntament, a causa de l'increment del lloguer de l'habitatge
24/10/2024
La diagnosi 2024 sobre el sensellarisme a Barcelona quantifica en 1.245 el nombre de persones que dormen al carrer a la ciutat i en 2.860 el nombre de persones ateses en els serveis de la Xarxa d’atenció a persones sense llar.
El creixement del nombre de places s’ha estancat malgrat l’obertura de nous serveis per part de l’Ajuntament. La causa és el creixement del cost dels programes basats en l’habitatge. Les entitats destinen cada cop més diners a pagar el lloguer dels pisos sense augmentar places.
Malgrat aquest estancament, s’assenyala que les places disponibles a la ciutat s’han duplicat en els darrers 10 anys, passant de 1.451 a 2.860. En paral·lel, el nombre de persones en situació de carrer ha passat de 716 a 1.245; un augment que posa de manifest la necessitat urgent de mesures preventives i de la implicació de totes les administracions en la lluita contra l’exclusió residencial.Envelliment i sensellarisme
L’actualització de dades s’acompanya d’un estudi qualitatiu sobre envelliment i sensellarisme que constata que cada cop hi ha més dificultats per oferir una atenció adequada a les persones grans que no tenen llar.
L’estudi revela que els serveis per atendre persones sense llar no poden satisfer les necessitats derivades de l’envelliment. Al mateix temps, però, aquestes persones tenen moltes dificultats per accedir a serveis per a gent gran, a causa precisament del sensellarisme.
La recerca apunta que la combinació d’escalada de preus dels lloguers i la precarietat laboral exposa a una part de les persones d’edats properes a la jubilació a un elevat risc de pobresa. Sense polítiques preventives, en els propers anys augmentarà el nombre de persones grans sense llar.
L’informe planteja propostes a partir de l’experiència de les entitats i professionals de la Xarxa d’atenció a persones sense llar orientades a millorar la coordinació entre els serveis de sensellarisme i els d’atenció a l’envelliment, posa de manifest la necessitat de crear places residencials per persones grans en situacions d’alta complexitat social i reivindica l’agilització de la tramitació de prestacions.
- Podeu consultar aquí l’informe complet Diagnosi 2024. La situació del sensellarisme a Barcelona. Evolució i relació entre sensellarisme i envelliment