Estudiem la mobilitat en bicicleta amb perspectiva de gènere a la metròpoli de Barcelona

L’any 2021, del total de desplaçaments efectuats amb bicicleta, el 75% estaven fets pels homes, mentre que el 25% restant estaven fets per dones

22/05/2023

enquesta-dones-bici-AMBL’Institut Metròpoli, per encàrrec de l’AMB, comença el treball de camp d’una enquesta per avaluar la mobilitat ciclista amb mirada de gènere a metròpoli de Barcelona. En el marc del Pla Metropolità de Mobilitat Urbana (PMMU 2019-2024), les actuacions d’impuls de l’ús de la bicicleta adquireixen notorietat. En aquest context, el biaix existent segons sexe en el seu ús és un aspecte clau. D’acord amb l’Enquesta de mobilitat en dia feiner 2021, del total de desplaçaments efectuats amb bicicleta, el 75% estaven fets pels homes, mentre que el 25% restant estaven fets per dones.

Per a poder fer una transició cap a una mobilitat més sostenible i saludable, en la qual la bicicleta guanyi més participació, és important trobar mecanismes que redueixin les barreres que frenen a les dones a utilitzar la bicicleta com a mitjà de transport. L’adequació de la metròpoli a les necessitats de la mobilitat ciclista de les dones, passa, en primer lloc, per disposar d’informació sobre els hàbits de mobilitat en bicicleta, així com, les predisposicions i les valoracions de la mobilitat ciclista.

Objectius principals de l’enquesta

Per tal de treballar en aquesta direcció, durant les properes setmanes, es durà a terme el treball d’una enquesta, adreçada a dones d’entre 16 i 64 anys usuàries de la bicicleta, però també a aquelles que declaren no fer-ne ús per a la mobilitat quotidiana. Els objectius específics de l’enquesta són:

  • Aprofundir en el coneixement dels motius pels quals les dones no utilitzen la bicicleta en la seva mobilitat quotidiana i els motius pels quals sí que la fan servir
  • Conèixer la predisposició que les dones tenen a l’hora de fer ús de la bicicleta en un futur, així com, els aspectes que poden tenir incidència a l’hora d’afavorir la seva popularitat
  • Aprofundir en el coneixement dels hàbits de la mobilitat ciclista entre les dones. Entre d’altres, freqüència d’ús, tipus de recorreguts, motius de viatge habituals, etc.
  • Conèixer la valoració i l’experiència de viatge de les dones que es desplacen en bicicleta a la xarxa pedalable i a la xarxa Bicivia de l’àrea metropolitana de Barcelona

Calendari i metodologia

Les 800 entrevistes que comporta l’estudi seran dutes a terme per l’empresa Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP). Cadascuna tindrà una durada aproximada de 8 minuts, i es realitzaran entre el 29 de maig i el 21 de juny de 2023, de dilluns a divendres de 7 h a 21 h, mitjançant la metodologia d’entrevista presencial assistida per ordinador (CAPI).

L’estratificació de la mostra es dona per les zones d’enquestació amb selecció aleatòria dels individus. L’estratificació del territori es fa a partir de 5 àrees funcionals de l’AMB (excepte Barcelona): Besòs (5 municipis), Vallès -Collserola (6 municipis), Ordal-Llobregat (10 municipis), Delta (8 municipis), Llobregat Continu (6 municipis). Les enquestes es desenvoluparan en punts de la via pedalable metropolitana d’aquestes àrees, així com, en diversos punts de la xarxa Bicivia.

Una vegada analitzats els resultats de les enquestes, es redactarà un informe que ha de servir per reforçar la planificació de la mobilitat metropolitana.

 

Totes les notícies