Les escoles de primària de Ciutat Vella estan més exposades a punts de venda d’aliments poc saludables

Així ho reflecteix l’estudi “Entorns alimentaris, infància i salut: exposició en l'àmbit escolar a Barcelona” que assenyala la distribució desigual entre districtes als entorns alimentaris poc saludables

08/03/2023

entorns-alimentaris-infancia-IERMBLa recerca Entorns alimentaris, infància i salut: exposició en l’àmbit escolar a Barcelona, realitzada per l’àrea de Sostenibilitat Urbana de l’IERMB per encàrrec de l’AMB analitza l’exposició a aliments poc saludables i l’accés a espais d’activitat física a l’aire lliure de 357 centres d’educació primària de la ciutat de Barcelona. L’informe posa aquests indicadors en relació amb les variables de salut d’excés de pes i d’obesitat infantils (6-12 anys) de les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de Barcelona i amb la renda disponible familiar per càpita del barri.

L’estudi mostra una distribució desigual entre districtes en aquesta proximitat als entorns alimentaris poc saludables a les escoles. Són pocs els centres educatius de barris amb renda baixa i molt baixa amb una densitat petita de punts de venda d’alimentació poc saludable.

Tot i això, en tots els casos no es correspon el nivell de renda amb aquesta la major o menor exposició a aquest tipus d’alimentació. El que sí es veu clarament és com les escoles de primària de Ciutat Vella estan més exposades. En concret, tenen accés a 128 punts de venda d’aliments poc saludables en un radi de 400 metres. Per contra, els centres dels districtes de Les Corts i Sarrià-Sant Gervasi són els que tenen una proximitat més baixa a aquest tipus de punts de venda d’alimentació amb accés a 16 punts de venda d’aliments poc saludables en un radi de 400 metres.

Una altra de les conclusions de l’estudi és la constatació que la renda i la proximitat a punts d’activitat física i la pràctica esportiva són factors protectors de la salut.

Activitat física i salut
IERMB - Entorns alimentaris escolar 2023- excès de pesPel que fa als espais on practicar activitat física a l’aire lliure, són més abundants als barris desfavorits. Per exemple, a Sant Martí i Nou Barris hi ha 16 i 15 espais d’activitat física a l’aire lliure, respectivament, en un radi de 400 metres al voltant de les escoles, mentre a Sarrià_Sant Gervasi només hi ha 6.

D’altra banda, es comprova la ja coneguda forta relació entre el nivell de renda i la salut. Així doncs, la prevalença de sobrepès entre els 6 i els 12 anys és més elevada a Nou Barris (la més alta de la ciutat) i a Ciutat Vella i a les zones amb menys renda per càpita. Tenint en compte aquesta informació, cal actuar en els barris desfavorits,  per compensar l’efecte protector de la renda. D’aquesta manera, les zones més vulnerables es beneficiarien d’intervencions de millora de la qualitat de l’entorn alimentari que afavoriren, les opcions més saludables en l’entorn escolar.

Estratègies per millorar els entorns alimentaris al voltant de les escoles
L’estudi apunta diverses intervencions per a millorar l’accés a aliments més saludables prop dels centres educatius. En detallem algunes:

  • Promoure la presència de menjar saludable, local i de temporada al voltant de les escoles
  • Limitar la presència d’establiments de menjar ràpid a menys de 400 m al voltant de les escoles de primària o secundària
  • Limitar la publicitat de menjar ràpid al voltant de les escoles. La ciutat de Barcelona estudia fer-ho, en espais publicitaris amb competència municipal
  • Promoure la transformació dels menús escolars cap a models més sans i sostenibles dins de les escoles, amb perspectiva comunitària, de les famílies del barri i lligada a les diferents baules de sistema alimentari

 

 

Totes les notícies