El 9,14% de la població metropolitana afirma haver estat víctima d’un fet relacionat amb la ciberdelinqüència
Així ho recull l’informe sobre l’estat de la seguretat urbana de l’Enquesta de Victimització de l’Àrea de Metropolitana de Barcelona (EVAMB) 2022, elaborat per l’IERMB
01/03/2023
El 21,6% de la població metropolitana declara haver estat víctima d’almenys un fet delictiu durant el 2021, augmentant en 1,4 punts percentuals respecte a l’edició anterior, però encara lluny dels valors anteriors a la irrupció de la Covid-19. Són dades de l’EVAMB, l’enquesta que forma part del pla estadístic oficial amb més de trenta anys d’història i una de les poques enquestes en el marc comparat que disposa d’una sèrie tan llarga. La realitza l’àrea de seguretat i convivència de l’IERMB i enguany presenta algunes novetats.
La victimització es reprèn en tots els àmbits delictius, essent els índexs dels vehicles i de la seguretat personal els que presenten majors increments i els que es relacionen amb la recuperació de la mobilitat i les activitats socials de la població metropolitana. En concret, en l’àmbit del vehicle, els fets més freqüents han estat el robatori d’accessoris (3,5%) i els robatoris d’objectes a l’interior del vehicle (2,6%). Els fets més freqüents en l’àmbit de la seguretat personal han estat els robatoris de bossa o cartera (4,4%) i els seus intents (3,3%). Val a dir que la majoria de fets relatius a la seguretat personal són robatoris no violents.
L’àmbit del domicili, tot i ser el tercer àmbit més freqüent, es manté constant respecte a l’edició anterior. Els àmbits de segona residència i del comerç i negoci són menys freqüents.
Els resultats constaten que la proporció de víctimes és en general més elevada entre la població que viu a les ciutats més grans i centrals del territori metropolità.El 9,14% de les persones entrevistades afirma que ha estat víctima d’un fet relacionat amb la ciberdelinqüència i victimització online
L’engany o l’estafa en la compra de productes online és el fet de victimització més freqüent (3,8%). El segueix el robatori de diners o pagaments a través de dades bancàries online (3,5%) i, en tercer lloc, en un 3,2% dels casos s’ha produït una infecció dels dispositius electrònics a partir de virus o arxius maliciosos que bloquegen o esborren, danyen o fan inaccessible alguna dada o arxiu.
En més del 85% dels casos aquestes tipologies de victimització han passat en els dispositius personals. Ara bé cal destacar que en un 13,5% dels casos han succeït en dispositius de l’àmbit laboral. Aquesta dada és rellevant, per l’orientació preventiva d’aquests fenòmens tant en l’àmbit personal, com de cara a les empreses i negocis. Actualment, aquests fets no s’inclouen en el càlcul de l’índex global de victimització.
El 3,6% de la població metropolitana ha estat víctima d’una agressió, intent d’agressió, coacció i/o amenaces per discriminació
El fet de ser dona i l’aspecte físic són els principals motius d’agressió per discriminació. La proporció augmenta, en el global dels eixos de discriminació existents, en el cas de les dones fins a un 4,1%, mentre que entre els homes és d’un 3%.
És el primer cop que es disposa d’aquesta informació, ja que l’EVAMB 2022 ha introduït una pregunta nova per conèixer les persones que han patit una agressió física o un intent d’agressió, intimidació o amenaça, si creien que el fet d’haver-la patit tenia alguna relació amb algun dels següents motius: per ser dona, pel color de la pell, ètnia o país d’origen, per les seves creences religioses, per la seva llengua, per la seva orientació sexual, per les seves capacitats diverses, pel seu aspecte físic o per altres motius. Aquestes informacions permeten calcular un índex d’agressions per discriminació.
El 16,3% dels fets delictius han estat en l’entorn del transport públic
El 16,3% dels fets ocorreguts als residents a l’àrea metropolitana de Barcelona han estat en l’entorn del transport públic (estacions, parades, andanes o durant els trajectes en els diferents mitjans de transport). Hem de pensar que dels gairebé 10 milions de desplaçaments (9.737.473) que es produeixen a la metròpoli, el 20% es realitzen en transport públic.
La majoria dels fets delictius en l’entorn del transport públic són intents de robatori (26,2%) i robatoris (23,5%) de la bossa/cartera sense violència. Les dones, principals usuàries del transport públic, són més victimitzades que els homes (66,4% i 33,6%, respectivament) en aquest entorn. D’acord amb l’edat, la població d’entre 16 i 29 anys i les persones d’entre 45 i 64 anys són les que pateixen una major victimització (31,5% i 28,4% respectivament). I pel que fa al lloc, el 47,1% dels fets es van produir en el trajecte (dins de vagons, autobusos, tramvies, etc.) i el 44,4% en una estació, terminal o intercanviador, del metro, de l’autobús o del tren. Tan sols el 8,4% va tenir lloc en parades al carrer.La seguretat percebuda als barris es valora en un 6,32 i a les ciutats en un 5,89
Enguany, la seguretat percebuda als barris i ciutats metropolitanes presenta un lleuger descens respecte a l’edició anterior, del 0,09, en el cas dels barris i del 0,10 en el cas de les ciutats.
En general, la població metropolitana expressa que se sent segura o fora de perill a casa, en equipaments (com ara centres esportius o biblioteques) i quan veu una patrulla de policia. Hi ha alguns espais i situacions en què l’actitud de la població esdevé de vigilància o alerta, en concret, quan veu persones fent botellot (46,9%) o en desplaçar-se en transport públic (45,0%). Destaca que fins a un 11,7% de persones es troba en aquest estat de guàrdia a casa seva o quan veu una patrulla de policia (21,3%).
Les situacions que generen més sensació d’inseguretat són aquelles que es relacionen amb la violència sigui la que duen a terme les persones (64,9%), o la que s’associa al vandalisme (44,7%). Els espais poc freqüentats també generen inseguretat (34,3%).
Es mantenen les valoracions dels serveis dels cossos policials
Les valoracions del servei de Mossos d’Esquadra i Policies Locals es mantenen elevades al llarg de la sèrie dels darrers anys.
Enquesta de Victimització de l’Àrea de Metropolitana de Barcelona
L’EVAMB forma part del pla estadístic oficial amb més de trenta anys d’història i és una de les poques enquestes en el marc comparat que disposa d’una sèrie tan llarga. La realitza l’àrea de seguretat i convivència de l’IERMB.
La importància de les enquestes de victimització (EV) rau en el fet que són un instrument dissenyat expressament per a la mesura de la delinqüència des de la seva definició social, de manera que engloben les relacions de victimització que la població relata, independentment de si s’han denunciat, de si hi ha hagut una sentència condemnatòria i/o inclòs de si aquestes estan tipificades com a delicte al Codi Penal. Més enllà de la mesura de la delinqüència, les EV són la principal font d’informació per quantificar i analitzar la percepció de seguretat o d’inseguretat de la població, la por al delicte o la preocupació social per la seguretat i la delinqüència. Alhora, també permeten introduir preguntes per a l’avaluació de les polítiques de seguretat, com ara la valoració de les institucions de control per part de la població, el nivell d’acord amb diferents formes de control social i intervencions de l’administració pública o el nivell de problematització social de situacions relacionades amb la seguretat.
- Podeu consultar l’informe complet de l’Enquesta de Victimització de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, 2022