La inseguretat residencial, els impactes en la infància i la importància de l’arrelament

Accedeix als continguts de la jornada "Infància i habitatge a Barcelona" que vam celebrar el passat 13 de juny de 2023

14/06/2023

endarreriment-pagament-habitatgeEls infants i adolescents són el grup de població que més pateix la crisi de l’habitatge (amb pitjors indicadors quantitatius en diversos aspectes relacionats amb l’habitatge) i, per contra, també és el col·lectiu que rep més ajudes per part de serveis socials que en els darrers anys han augmentat molt. Malgrat els esforços, molts infants encara estan en situació d’inseguretat residencial, el que genera impactes profunds, transversals i que afecten a totes les dimensions de la vida dels infants: impactes materials, relacionals, educatius i de salut, tant física com mental. Aquesta és la principal conclusió de la recerca que hem presentat a la jornada “Infància i Adolescència de Barcelona” coorganitzada per l’Institut Infància i Adolescència i l’Institut Metròpoli, que s’ha dut a terme aquest 13 de juny de 2023 i a la que han assistit al voltant de 200 persones.

infancia-habitatge-post-jornadaDurant la jornada també s’ha parlat molt i ha agafat molt de protagonisme la importància de l’arrelament al barri (perquè és clau per la lluita davant les estratègies d’expulsió immobiliària i també per a la subsistència econòmica de les famílies més empobrides) i l’arrelament a l’escola. En aquest sentit, s’ha posat de manifest com una escola que és coneixedora de la realitat dels infants pot atendre’ls i significa un espai segur i de confiança, que també esdevé clau en l’acompanyament als nens i nenes davant una situació que els genera molt de patiment. Durant la taula rodona per parlar de com millorar l’atenció als infants i adolescents en situació d’inseguretat residencial s’ha posat molt d’èmfasi en la importància d’explicar la situació als infants i poder-los atendre adequadament, perquè quan els nens i nenes veuen patir a la família sense saber per què, el patiment encara és pitjor; i també en la necessitat de repensar algunes respostes de l’administració, com ara l’estada en pensions, perquè en lloc de ser temporals s’acaben allargant durant anys i són disfuncionals, contraproduents, cars i ineficients. A més, s’ha fet palesa la importància dels moviments socials i veïnals, en la defensa de l’habitatge i també com a espai de cures i suport mutu.

La jornada ha començat amb una explicació de l’abast d’aquest fenomen a partir de les darreres dades quantitatives disponibles. A continuació, Miryam Navarro, antropòloga i investigadora col·laboradora de l’Institut Infància i Adolescència, ha presentat els resultats qualitatius de la recerca etnogràfica que ha dut a terme durant 4 anys seguint a 20 famílies de Ciutat Vella. Finalment, una taula rodona amb representants de diferents sectors d’atenció a la infància i també de famílies participants en l’etnografia, ha servit per reflexionar sobre com es podria millorar l’atenció als infants en situació d’inseguretat residencial.

Per ampliar la informació, podeu consultar els següents enllaços:

Totes les notícies