Metròpoli, canvi econòmic i ocupació. Inscriu-t’hi!

Reduir els eixos de desigualtat laboral que persisteixen a l’àrea metropolitana de Barcelona i transitar cap a llocs de treball emmarcats en economies circulars i verdes. Són dos dels reptes que abordarem en la jornada del pròxim 30 de gener

14/12/2023

Quins són els principals canvis en el mercat laboral de la metròpoli de Barcelona, des de la crisi de la covid-19? Com s’està desenvolupant el teletreball, la temporalitat i els salaris? Quins són els principals eixos de desigualtat laboral? I els impactes econòmics del canvi climàtic? La resposta a aquestes preguntes queda recollida al capítol sobre mercat laboral a la metròpoli de l’Anuari Metropolità 2023, que porta per títol Recerca urbana per transformar.

La publicació analitza l’esfera laboral metropolitana, com a expressió de canvis en l’entorn, i com a realitat amb capacitat d’assenyalar fortaleses i vulnerabilitats en el territori. En ella, s’estudien els principals impactes sobre els col·lectius de població i els sectors d’activitat. I s’aborden també les noves pautes de teletreball, temporalitat i salaris.

A la Jornada Mercats de treballs i metròpoli: reptes i pràctiques d’ocupació de qualitat, inclusiva i sostenible es proposa debatre sobre dos dels principals desafiaments de l’àmbit laboral metropolità. El repte, d’una banda, de reduir els eixos de desigualtat laboral que persisteixen, d’enfortir els camins d’inclusió en el treball dels col·lectius més vulnerables i de fer-ho generant ocupació de qualitat. L’horitzó, d’altra banda, de transitar cap a llocs de treball emmarcats en economies circulars i verdes, cap a activitats ambientalment sostenibles en temps de crisi climàtica. La jornada tindrà lloc el proper 30 de gener de 2024, de 9.30 a 13 hores, al Hub Social Barcelona (c/Girona, 34, interior. Barcelona), de forma exclusivament presencial. Ja us hi podeu inscriure!

Reptes i experiències pràctiques

La jornada s’obrirà amb una intervenció per contextualitzar els reptes i es desenvoluparà per mitjà de dues taules. La primera de caràcter més reflexiu i la segona amb exposició d’experiències concretes. Les reflexions seran aportades per dues persones amb expertesa, respectivament, sobre desigualtats laborals i impactes econòmics del canvi climàtic. La taula de pràctiques comptarà amb quatre iniciatives de trajectòria ben sòlida: els programes i xarxes de Grameimpuls i Barcelona Activa en el terreny social; i el conjunt de pràctiques de El Prat. Energia i transformació econòmica. Comunitats energètiques i metròpoli i del polígon Bufalvent de Manresa en el terreny de la sostenibilitat. En conjunt, doncs, un programa orientat a l’objectiu de construir ponts de diàleg entre el coneixement i l’acció cap a una metròpoli amb una ocupació verda, inclusiva i de qualitat.

Programa

9:15 hores — Recepció i acreditacions

9.30 hores — Benvinguda. Raquel Gil, regidora de promoció econòmica i treball, Ajuntament de Barcelona. Consellera delegada d’anàlisi de polítiques metropolitanes, AMB.

9.40 hores — La recerca en economia, mercats de treball i metròpoli. Vittorio Galletto, cap de l’àrea d’Economia de l’Institut Metròpoli

10.00 hores —La diagnosi i els reptes

  • Mercats de treball i desigualtats laborals. Maria Sánchez Vidal, investigadora de Ksnet
  • Economia i ocupació en temps d’emergència climàtica. David Lizoain, economista. Gerència Ajuntament de Barcelona

11.00 hores — Pausa

11.30 hores — Taula d’experiències

  • Experiències d’inclusió laboral i ocupació de qualitat
    •  Programes Grameimpuls. Ajuntament Santa Coloma de Gramenet. Ascensión Calderón i Susana Chamorro
    • Acord Barcelona per l’Ocupació de Qualitat. Ajuntament de Barcelona. Lorena Ventura
  • Experiències per una economia més sostenible
    • El Prat. Energia i transformació econòmica. Comunitats energètiques i metròpoli. Joan Herrera i Susana Laredo
    • Bufalvent, Manresa. Economies i empreses amb responsabilitat socioambiental. Montserrat Ambrós

12.45 hores — Cloenda. Ricard Gomà, director de l’Institut Metròpoli

Recerca urbana per transformar

Recerca urbana per transformar és el títol de l’Anuari Metropolità 2023, la publicació col·lectiva de l’Institut Metròpoli on es posen en diàleg els resultats més significatius de les línies d’investigació que despleguen els diferents equips de l’Institut. El ventall de qüestions tractades és ampli: de les agendes urbanes a l’exclusió residencial; del canvi climàtic a la transició en els modes de mobilitat…

Totes les notícies