El 26% de la població metropolitana es va sentir víctima d’almenys un delicte durant el 2023

A la zona del Besòs, el 25,9 % de la població s’ha sentit víctima d’almenys un delicte; pel que fa al Llobregat, la mitjana és del 24,9 %, i a la ciutat de Barcelona, del 29,8 %

17/12/2024

D’acord amb els resultats de la darrera Enquesta de Victimització de l’Àrea de Metropolitana de Barcelona (EVAMB), publicada recentment i que mostra dades de l’any 2023, el 26 % de la població metropolitana es va sentir víctima d’almenys un fet delictiu durant l’any passat, xifra que augmenta 3,2 punts percentuals respecte de l’edició anterior. Així es desprèn de 7.607 entrevistes realitzades entre el 7 de febrer i el 8 de març del 2024 pels municipis metropolitans i entre el 26 de febrer i el 27 de març de 2024 per la ciutat de Barcelona. L’EVAMB quantifica i analitza la seguretat urbana al territori metropolità a través dels índexs de victimització i la percepció de la població.

Evolució de l’índex global de victimització a l’àrea metropolitana de Barcelona, 1990-2024.

La darrera Enquesta de Victimització de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, elaborada per l’Institut Metròpoli, mostra també que els fets delictius més habituals (concretament, un 18,4 %) són els relatius a la seguretat personal, com robatoris de bossa o cartera, tots ells sense violència. El segon àmbit amb més freqüència de victimització és el vehicle (8,1 %), que inclou robatoris del vehicle sencer, dels seus accessoris o d’objectes del seu interior. En tercer lloc hi ha els delictes contra l’habitatge habitual (3,7 %).

Evolució de l’índex de victimització per àmbits, 2015-2024.

Victimització al territori metropolità

L’EVAMB també constata que la proporció de víctimes és més elevada entre la població que viu a les ciutats més grans, que funcionen com a nodes centrals del territori metropolità, amb algunes especificitats:

  • El 29,8 % de la població resident a la ciutat de Barcelona ha estat víctima d’un fet delictiu.
  • La segueix la zona del Besòs, amb un índex de victimització del 25,9 %. En aquest àmbit territorial, la victimització més important se situa entre els residents de Badalona (27,3 %), seguits pels de Santa Coloma de Gramenet (19,6 %).
  • A la zona del Llobregat, l’índex de victimització global arriba al 24,9 %. L’Hospitalet de Llobregat obté un índex de victimització del 30,0 %; Sant Boi de Llobregat, del 21,6 %, i Cornellà de Llobregat, del 21,4 %.
  • A Sant Cugat del Vallès, l’índex global de victimització és del 20,9 %.

L’EVAMB recull dades individualitzades per als municipis que tenen més de 75.000 habitants.

Taula 1. Índex de victimització per àmbit territorial

Taula 2. Índex de victimització per grandària municipal

Estabilitat en la seguretat percebuda als barris i a les ciutats metropolitanes

En una escala del 0 (no hi ha gens de seguretat) al 10 (hi ha molta seguretat), la seguretat dels barris metropolitans ha rebut una valoració mitjana de 6,38 punts i la de les ciutats ha estat de 5,80 punts. Totes dues avaluacions es mantenen força estables respecte de l’edició anterior de l’EVAMB, en què la seguretat del barri es va avaluar amb 6,30 punts de mitjana i la de les ciutats, amb un 5,80.

Per reforçar la convivència i millorar la seguretat als barris i municipis metropolitans i construir un sistema que ajudi a prevenir la violència a l’espai públic, el Consell Metropolità de l’AMB ha aprovat inicialment la memòria justificativa per a la construcció del nou Servei Públic d’Innovació Comunitària. Aquest servei forma part de la proposta del sistema integral de seguretat metropolitana, definit en el Programa d’actuació metropolitana 2024-2027, i busca lluitar contra els efectes de la desigualtat, la segregació urbana i la degradació dels espais públics metropolitans, així com contra la percepció d’inseguretat personal que tot això comporta.

El vicepresident executiu de l’AMB, Antonio Balmón, ha manifestat que “la publicació de les dades de l’Enquesta de Victimització de l’Àrea Metropolitana de Barcelona mostra la importància de desenvolupar polítiques públiques que fomentin la convivència i la cohesió social, i que reforcin l’equilibri comunitari en l’àmbit metropolità. El nou Servei Públic d’Innovació Comunitària permetrà crear un sistema innovador i tecnològic que proporcionarà noves eines i capacitats destinades als serveis de l’AMB, i també estarà a disposició dels ajuntaments”. A més, Balmón apunta que “l’AMB manté la voluntat de millorar les condicions de vida i la seguretat dels ciutadans metropolitans i d’aquelles persones que fan ús del territori, ja sigui per motius laborals, d’oci o de turisme”.

Marta Murrià, cap de l’Àrea de Convivència i Seguretat Urbana de l’Institut Metròpoli, apunta que “si bé la majoria de la població metropolitana se sent segura al seu barri, una proporció significativa relata sentir inseguretat, sobretot en determinats espais urbans i contextos socials, i en major mesura entre alguns col·lectius com són les dones. L’EVAMB mostra que la percepció d’inseguretat és un fenomen que cal abordar a partir d’indicadors de mesura i seguiment, mapatge d’espais i anàlisi de com es construeix aquesta inseguretat. Tot això, per orientar el disseny d’eines i programes de prevenció”.

Es mantenen les valoracions dels serveis policials

Les dades dels darrers deu anys mostren que tant el cos dels Mossos d’Esquadra com les policies locals s’han valorat sempre per sobre dels cinc punts de mitjana. Enguany, la valoració dels serveis dels Mossos d’Esquadra s’ha situat en 7,20 punts de mitjana en una escala del 0 al 10, i es manté respecte de l’edició anterior. La satisfacció amb els serveis de les policies locals se situa en els 6,76 punts de mitjana en una escala del 0 al 10, de manera que ha millorat lleugerament respecte de l’any anterior, en què la valoració va ser de 6,69 punts.

L’EVAMB és una enquesta que quantifica i analitza la seguretat urbana al territori metropolità a través dels índexs de victimització i la percepció de la seva població. La duu a terme anualment l’Àrea de Convivència i Seguretat Urbana de l’Institut Metròpoli per encàrrec de l’AMB i forma part del Pla estadístic de Catalunya.

Totes les notícies