Quin és l’impacte de les polítiques de millora de barris i com el podem mesurar? Inscriu-t’hi!

El pròxim dimarts, 19 de juliol, a partir de les 9.30 hores, parlem de vulnerabilitat urbana i polítiques de millora de barris, amb voluntat de diàleg i aprenentatges creuats entre reflexió i pràctica

06/07/2022

seminari-barris-IERMBConèixer amb més profunditat quin és l’impacte de les polítiques públiques de millora de barris i com es pot mesurar és el tema de debat que planteja el seminari que organitzem el 19 de juliol, al Centre de Documentació de l’IERMB (Campus de la UAB. Plaça del Coneixement, edifici MRA, planta 2. Bellaterra) i al qual et convidem a inscriure’t. El seminari es durà a terme exclusivament, en format presencial.

L’objectiu no és altre que el d’aprendre més, entre totes, sobre com impacta la política pública en les àrees més vulnerables de les nostres ciutats, quines són les causes de la persistència de la vulnerabilitat urbana i quines són les seves implicacions polítiques, o si cal o no articular de manera complementària els diferents programes que conviuran, sobretot a la demarcació de Barcelona.

Moment clau per les polítiques de millora de barris

La llei de barris del 2004 i el seu intens desplegament, durant els anys posteriors, van marcar un punt d’inflexió en les polítiques urbanes orientades a la millora de les àrees més vulnerables. Gairebé dues dècades després, en el context barceloní i català s’han activat en poc anys diversos programes de millora de barris impulsats per diferents administracions públiques. Alguns ja estan en fase d’implementació, mentre que d’altres, o estan a punt d’implementar-se o encara s’estan tramitant. Al Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona, iniciat l’any 2016, s’ha afegit recentment el programa de la Diputació de Barcelona Barris i Comunitat: motors de transformació social, que enguany ja preveu la intervenció en 13 barris de la província de Barcelona. Al mateix temps, l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha obert la convocatòria del Programa integral de barris  per a la millora de rendes i al Parlament de Catalunya s’està tramitant la Proposició de llei de millora urbana, ambiental i social dels barris i viles, anomenada com la Llei de Barris Verds.

Aprofitant aquestes circumstàncies, sembla un moment propici per debatre diferents aspectes de les area-based policies, tenint en compte també les darreres aportacions de diferents recerques sobre la matèria. Cal conèixer amb més profunditat quin és l’impacte d’aquestes polítiques públiques i com es pot mesurar. L’objectiu d’aquest seminari és poder debatre sobre totes aquestes qüestions i les que puguin emergir. Parlem de vulnerabilitat urbana i polítiques de millora de barris, amb voluntat de diàleg i aprenentatges creuats entre reflexió i pràctica.

Programa del seminari

9:30 hores
Benvinguda i presentació. Ricard Gomà, director de l’IERMB

9.45 -11:15 hores
Barris vulnerables, polítiques de millora i processos d’avaluació
Modera: Sergio Porcel, cap de l’àrea de cohesió social i urbana de l’IERMB

  • La millora dels barris: cap a una nova generació de polítiques públiques?
    Oriol Nel·lo, professor de Geografia de la UAB
  • Impactos de los programas de regeneración urbana en España con fondos UE
    Manu Fernández, Universidad Pablo de Olavide de Sevilla
  • El parc residencial i les trajectòries dels barris desafavorits. Implicacions polítiques
    Fernando Antón Alonso, investigador de l’àrea de cohesió social i urbana de l’IERMB
  • L’avaluació dels programes de millora de barris
    Marc Balaguer, director d’Ivàlua

 

11:15 -11:30hores
Descans

11:30 – 13:00 hores
Taula Rodona. Les polítiques de millora de barris avui
Modera: Marc Martí-Costa, cap de l’àrea de governança de l’IERMB

  • Marc Parés, diputat relator de la proposició de llei de millora de barris i viles del Parlament de Catalunya
  • Anna Terra, directora General de Foment de Ciutat de l’Ajuntament de Barcelona
  • Laia Ortiz, directora d’Acció Social de l’Ajuntament del Prat de Llobregat

El seminari es durà a terme exclusivament, en format presencial.

Totes les notícies