Ciutats enfront l’emergència climàtica: claus per una transició justa. Inscriu-t’hi!

Quines són les eines que estan contribuint a fer front al canvi climàtic a les nostres ciutats? Quines d’elles fomenten realment una transició justa que redueixi les desigualtats socioeconòmiques i territorials? En parlem el 18 d’octubre!

28/09/2023

Ciutats-emergencia-clima-logosDurant les tres darreres dècades el repte global del canvi climàtic s’ha incorporat progressivament a les agendes internacionals, nacionals i locals d’actors públics, socials i privats. El repte de la transició climàtica és majúscul, ja que calen solucions efectives que siguin ràpides, ambicioses i d’ample abast. Aquestes solucions climàtiques, però, també han de ser justes i situades en cada context.

Les àrees urbanes tenen un paper cabdal a l’hora de fer front al canvi climàtic per la seva triple condició com a causants del problema, com a afectades pels impactes actuals i futurs, i, alhora, com a possibles espais d’oportunitat des d’on generar solucions transformadores i escalables que accelerin la transició climàtica.

Aquest és el focus de les recerques que inclou el número 65 de la revista Papers, que publica l’Institut Metròpoli, i el qual es presentarà durant la jornada Ciutats enfront l’emergència climàtica: claus per una transició justa. Tindrà lloc el pròxim dimecres, 18 d’octubre, al Pati Llimona (C/ Regomir 3. Barcelona). Ja et pots inscriure!

Tots i totes les assistents, tindran a disposició seva un número de la revista, que tot just està a punt de publicar-se.

Oportunitats i injustícies socials i ambientals

La jornada presentarà les principals conclusions de les recerques que inclou Papers 65, encaminades a posar el focus en les possibles oportunitats i injustícies socials i ambientals que pot comportar la transició climàtica per a les àrees urbanes, per tal de fomentar així transicions justes que siguin veritablement transformadores. Comptarà amb alguns dels autors i autores que reflexionaran entorn de dos blocs temàtics:

  • Adaptació i mitigació urbana per assolir una transició justa, on participaran els recercadors/es i les administracions que han aprofundit en temes com el disseny de refugis climàtics i entorns escolars adaptats al canvi climàtics i alhora equitatius, els processos participatius per a la restauració inclusiva d’ecosistemes urbans, la pobresa hídrica en el context de canvi climàtic, els efectes de la zona de baixes emissions, des del punt de vista de la justícia social i territorial o sobre qui està fent i qui farà la transició energètica a les llars metropolitanes
  • Noves narratives i aliances transformadores enfront l’emergència climàtica, on debatrem amb recercadors/es així com amb entitats socials que han reflexionat entorn els nous i vells conflictes ambientals que s’aguditzen en plena emergència climàtica, els reptes socioambientals del canvi de model energètic i alimentari, les històries de vida vinculades amb el clima i el potencial de les narratives interseccionals en la lluita climàtica

Programa

9:15 hores — Recepció i acreditacions

9.30 hores — Benvinguda. Ricard Gomà, director de l’Institut Metròpoli

9.35 hores  Presentació de Papers 65. Mar Satorras i Elena Domene, àrea de Sostenibilitat Urbana de l’Institut Metròpoli

10 hores — Adaptació i mitigació urbana per assolir una transició justa. Taula rodona amb les autores i autors del monogràfic. Modera: Laura Calvet-Mir, investigadora de l’àrea de Sostenibilitat Urbana de l’Institut Metròpoli

  • David Saurí, Departament de Geografia, UAB
  • Raquel Colacios, TURBA-IN3 & Coolschools, UOC
  • Sara Maestre, Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA), UAB
  • Núria Pérez, àrea de Mobilitat, Institut Metròpoli
  • Ana Romero, servei d’Emergència Climàtica, AMB

10.45 hores — Torn obert de preguntes

11 hores — Noves narratives i aliances transformadores enfront l’emergència climàtica. Taula rodona amb les autores i autors del monogràfic. Modera: Laura Calvet-Mir

  • Sara Mingorría, UdG, Zeroport & Stay Grounded
  • Josep Nualart, Observatori del Deute en la Globalització (ODG)
  • Marta Ruiz Pascua, l’Etnogràfica & Observatori de l’Alimentació (ODELA)
  • Joana Díaz, Departament de Ciència Política i Dret Públic, UAB
  • María Heras, TURBA-IN3, UOC

11.45 hores — Torn obert de preguntes

12.00 hores — Cloenda. Elena Domene, cap de l’àrea de Sostenibilitat Urbana de l’Institut Metròpoli

12.15 – 13 hores — Vermut i enxarxament

 

Revista Papers

La col·lecció Papers busca aportar reflexions i treballs de referència per generar i informar el debat al voltant dels reptes i les opcions de la metròpoli de Barcelona enfront diferents aspectes d’actualitat. En aquest número, coordinat per l’Àrea de Sostenibilitat Urbana de l’Institut Metròpoli, aborda recerques encaminades a posar el focus en les possibles oportunitats i injustícies socials i ambientals que pot comportar la transició climàtica per a les àrees urbanes, per tal de fomentar així transicions justes que siguin veritablement transformadores.

A través de 13 articles, de la mà de més de 40 autores i autors, el monogràfic tracta diferents elements de l’acció climàtica urbana, incloent-hi marcs analítics que es poden aplicar en diverses geografies i alhora es reflexiona sobre el nostre entorn més pròxim.

Totes les notícies