“Ciutats enfront l’emergència climàtica”. Accedeix a les presentacions de la jornada!
La jornada, organitzada per l'àrea de sostenibilitat urbana, es va celebrar el 18 d'octubre, al Pati Llimona de Barcelona, i en ella es va presentar la revista Papers 65
31/10/2023
Reflexionar sobre com es trasllada a la gestió pública el debat sobre l’emergència climàtica i quin acompanyament es pot fer des de la recerca aplicada per fomentar transicions justes; continuar visibilitzant injustícies i promoure processos de cocreació. Aquestes són les principals conclusions de la jornada “Ciutats enfront l’emergència climàtica. Claus per una transició justa“, fetes des de la mirada de la recerca interdisciplinària i situada.
La sessió es va fixar l’objectiu de debatre sobre quines són les eines que estan contribuint a fer front al canvi climàtic a les nostres ciutats. I sobre quines d’elles fomenten realment una transició justa que redueixi les desigualtats socioeconòmiques i territorials i tampoc en generi de noves.
Amb aquestes preguntes sobre la taula, la jornada ha arrencat amb una breu presentació de cadascuna de les recerques que inclou la revista Papers 65. A través de 13 articles, de la mà de més de 40 autores i autors, el monogràfic tracta diferents elements de l’acció climàtica urbana, incloent-hi marcs analítics que es poden aplicar en diverses geografies i alhora es reflexiona sobre el nostre entorn més pròxim. L’Elena Domene, cap de l’àrea de sostenibilitat urbana de l’Institut Metròpoli i Mar Satorras, investigadora de l’àrea, han estat les encarregades de presentar les principals conclusions de cadascuna de les recerques.
La sessió ha comptat amb la participació de part dels autors i autores dels articles de la revista que han reflexionat entorn de dos blocs temàtics.
Adaptació i mitigació urbana per assolir una transició justa
En resposta a la pregunta si encara tenim marge per la mitigació climàtica, els participants en la taula que tractava aquest tema han contestat que sí, però que cal fer canvis estructurals importants (des de les grans empreses, administracions…) i també un canvi d’hàbits, sense traspassar tota la responsabilitat a la ciutadania.
Sobre si les mesures actuals d’adaptació són justes, els autors i autores han expressat que no ho són de justes, ja que els esforços estan desigualment repartits, exigint més a la ciutadania i menys als responsables. Com a exemples, la pobresa hídrica, que ja pre-condiciona l’accés desigual a un recurs que serà paulatinament més escàs com és l’aigua o el fet que els que poden instal·lar plaques fotovoltaiques o comprar un cotxe elèctric pertanyen a les classes benestants. Com a exemples de mesures justes, s’ha plantejat l’obertura al barri dels patis escolars transformats en refugis climàtics.
Un dels punts en què tothom ha coincidit és en la necessitat de planificar, des del punt de vista ecosocial, per garantir la transició justa i tenint en compte, la mirada territorial. A més, asseguren que cal impulsar nous models de governança.
Noves narratives i aliances transformadores enfront l’emergència climàtica
Respecte a quina és la millor forma de comunicar el canvi climàtic, els autors i autores que han participat en aquesta segona taula, diuen que s’ha de parlar de l’emergència climàtica, des d’una visió sistèmica, emmarcada en diferents crisis socials, de valors i ecològiques que succeeixen en diferents escales, del més global al local. També han afegit que no ha de ser un discurs pessimista i reaccionari, per no provocar la fatiga de la ciutadania respecte a aquest tema.
Els participants han debatut sobre com la por paralitza i com la ràbia mobilitza i que cal apostar per propostes alternatives i mobilitzants, tenir en compte la perspectiva emocional, fugir de les narratives de culpabilització i impulsar-ne de celebració.
I parlant sobre les aliances entre mitigació i adaptació, s’ha ressaltat la importància de treballar intergeneracionalment, creant vincles territorials, i aprofitant l’amor per la terra. A més, col·laborar per generar aliances entre moviments diversos, vinculant emocions i afavorir, de les administracions, que tots els actors implicats participin en la presa de decisions.
I si voleu tota la informació, vinculada a la jornada, la podeu recuperar d’aquesta manera:
- Revista Papers 65. Ciutats enfront l’emergència climàtica: claus per una transició justa
- Presentació de resum de totes les recerques que inclou la revista Papers 65
- Fil X (Twitter) de la jornada