Prop del 25% dels episodis discriminatoris patits per la població metropolitana no es van comunicar o denunciar

És un dels resultats de l'informe La discriminació a l'àrea metropolitana de Barcelona on es presenten les dades de l'edició de 2022 de l'Enquesta de Relacions Veïnals i Convivència de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (ECAMB) que duu a terme l'Àrea de Convivència i Seguretat Urbana de l'Institut Metròpoli

18/12/2023

S’estima que un 28,8 % de la població resident a l’àrea metropolitana de Barcelona afirma haver patit almenys una forma de discriminació o rebuig durant el darrer any.

Índex global de discriminació
discriminacio-global-ECAMB-22

Font: ECAMB 2022.

Ser dona és el principal eix de discriminació a l’àrea metropolitana de Barcelona. Un 15,4 % de les dones afirma haver-se sentit discriminada pel sol fet de ser dona. També destaquen la discriminació per les idees polítiques i per la llengua habitual.

Eixos de discriminació (sobre el total de persones)
discriminacio-eixos-ECAMB-22

Font: ECAMB 2022.

Un 24,7 % dels episodis discriminatoris no es van comunicar o denunciar. Quan es va notificar es va fer principalment a persones properes com ara familiars o amistats. En un percentatge molt petit (3,7 %) aquests fets es van denunciar a la policia o als jutjats.

Comunicació de l’episodi discriminatori

Font: ECAMB 2022.

Entre les raons per no explicar l’episodi de discriminació destaca el fet de restar-li importància, assenyalant una possible normalització d’aquests fets.

Motiu per no comunicar l’episodi discriminatori

Font: ECAMB 2022.

Els episodis de discriminació no solen ser fets aïllats. La majoria de persones que han patit discriminació ho han fet en més d’una ocasió (mitjana d’1,9 episodis).

Distribució de la població discriminada segons nombre d’episodis de discriminació.

Font: ECAMB 2022.