Prop del 30% de la població metropolitana ha patit algun episodi discriminatori en el darrer any
Són dades de l’informe de resultats sintètics de l’Enquesta de Relacions Veïnals i Convivència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (ECAMB) 2022, elaborat per l’IERMB per encàrrec de l’AMB
25/04/2023
L’informe, recentment publicat, mostra que un 28,8% de la població metropolitana ha viscut alguna situació de discriminació durant el darrer any. Si es mesura només la discriminació que té lloc al barri de residència, l’índex decreix des del 13,6% registrat per l’ECAMB 2020 a l’11,2% de l’ECAMB 2022.
Els principals motius per sentir-se discriminat/da o rebutjat/da són el fet de ser dona (15,4%), la llengua (12,3%), la ideologia (10,8%) i el color de la pell, ètnia o país d’origen (5,7%).
L’ECAMB és un dels únics instruments que permet mesurar i analitzar la discriminació que no arriba a coneixement de les organitzacions i entitats de suport, ajuntaments o policia. Enguany es calcula un nou índex de discriminació, que inclou tant els episodis en l’àmbit del barri com els que esdevenen fora d’aquest. Aquest nou índex és el que indica el percentatge esmentat de la població metropolitana que relata que ha viscut alguna situació de discriminació durant el darrer any.
El 16% de la població metropolitana ha tingut algun tipus de conflicte en la convivència amb els veïns i veïnes de la seva escala
Les dades de l’Enquesta de Relacions Veïnals i Convivència (ECAMB) 2022 mostren que el 16% de la població metropolitana ha tingut algun tipus de conflicte en la convivència amb els veïns i veïnes de la seva escala. Aquest percentatge s’ha vist incrementat respecte a les edicions anteriors de l’enquesta.
El soroll es manté com el principal motiu que origina els conflictes de convivència a les escales de veïns i veïnes. Un 42,4% de les persones relaten que el soroll ha estat la causa d’aquest conflicte.
La circulació de vehicles i la brutícia o mal estat dels espais, principals problemes que limiten la convivència als barris
L’ECAMB també ofereix indicadors sobre la vida social així com els problemes que dificulten la convivència als barris. Pràcticament, la meitat de la població entrevistada està d’acord en el fet que la circulació de vehicles i la brutícia o el mal estat dels espais són un problema per a la convivència al seu barri.
Un 11% de la població metropolitana ha sentit algun cop que no pot comptar amb els altres L’ECAMB també s’aproxima a la mesura de les situacions d’aïllament i solitud relacional. S’ha preguntat a les persones entrevistades amb quina freqüència (0 mai, 10 molt sovint) se senten aïllades, soles, que no poden comptar amb els altres o que no tenen companyia. En general, les persones solen contestar que mai o gairebé mai s’han sentit d’aquesta manera. Tanmateix, si es tenen en compte els valors de 8 a 10, els resultats mostren que fins a un 7,2 % de la població metropolitana s’ha sentit aïllada o exclosa molt sovint. La proporció és major pel que fa a les persones que han sentit falta de companyia (12,6 %), que no poden comptar amb els altres (11 %) o que se senten soles (11,1%).
Amb la seva tercera edició, l’ECAMB es va consolidant com uns dels únics instruments per a mesurar quantitativament aspectes de la convivència i de les relacions veïnals a les escales i barris de l’àrea metropolitana de Barcelona, així com una de les úniques fonts d’informació quantitativa que permet mesurar i descriure la discriminació en el context metropolità.
En els propers mesos, s’ampliaran les informacions mitjançant informes temàtics dedicats a la convivència a escales de veïns i barris, la solitud o la discriminació.
- Podeu consultar ja el document de primers resultats de l’ECAMB 2022
- I també l’informe de resultats sintètics de l’ECAMB 2022
- Us convidem també a veure els diferents indicadors al SIMBA