Creix l’emancipació i alhora la taxa d’atur entre els i les joves de la ciutat
L’IERMB participa en l’Enquesta de Joventut de Barcelona 2020, en els àmbits d’habitatge, precarietat laboral i condicions de vida
16/09/2021
Més del 75% dels joves de la ciutat de 25 i 34 anys estan emancipats. En el grup de 20 a 29 anys el percentatge puja més de 20 punts en comparació amb l’any 2015.
L’Enquesta a la Joventut de Barcelona 2020 permet conèixer les condicions de vida, els hàbits i els valors dels i les joves barcelonines amb edats compreses entre els 15 i els 34 anys i, d’aquesta manera, poder traçar un perfil general de les característiques socials, econòmiques i demogràfics del col·lectiu.
Per primera vegada s’han inclòs a la mostra joves no empadronats/es a Barcelona però que hi resideixen des de fa, com a mínim, 6 mesos. Aquests suposen el 13,4% i, per tant, es pot estimar una població de joves residents a la ciutat d’aproximadament 459.000. Aquest canvi implica, doncs, que l’enquesta s’apropa més a la realitat social de la ciutat.
Investigadors de l’IERMB han col·laborat en la realització d’aquest retrat de la joventut de Barcelona, en aquests àmbits:
- Quines són les formes de convivència dels joves i l’accés a l’habitatge?
Joffre López, investigador de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona i Coautor de l’Observatori d’Emancipació del Consell de la Joventut d’Espanya - La precarietat laboral dels joves i la irrupció de la covid-19.
Sergio Porcel, cap de l’àrea de cohesió social i urbana de l’IERMB
Fernando Antón-Alonso, investigadors de l’àrea de cohesió social i urbana de l’IERMB - Les condicions de vida dels joves l’any de la pandèmia.
Albert Julià, investigador de l’IERMB i coordinador tècnic de l’informe de l’Enquesta de Joventut de Barcelona 2020
El 83% dels joves emancipats viuen en habitatge de lloguer
Es tracta d’un percentatge 8 punts superior al de l’any 2015. Només un 8% viu en pisos de propietat. La despesa mitjana mensual dels joves que viuen en lloguer o paguen hipoteca és de 893,8 €. Per aquest motiu, gairebé un 31% dels i les joves identifiquen com a primera prioritat d’intervenció per part de l’Ajuntament facilitar l’accés a l’habitatge, xifra que es dobla en relació amb l’any 2015.
La pandèmia incrementa la taxa d’atur fins el 13%
Respecte a la situació laboral, si tenim en compte la població jove activa, del juliol de 2019 al juny de 2020 es redueix uns 7 punts percentuals la taxa de població ocupada en jornada completa i 6 punts en jornada parcial. La taxa d’atur ja registrava una tendència de creixement, que es veu incrementada arran de la pandèmia passant del 7,2% al 13,3% al juny de 2020, moment en què es realitza l’Enquesta a la Joventut 2020.
Augmenta el número de joves que mantenen la mateixa feina entre els 6 mesos i 3 anys. El 67,3% dels joves que treballen ho fan amb un contracte indefinit – ja sigui permanent al llarg del temps o fix-discontinu-, i un 27% ho fa amb un contracte temporal, més prevalent entre els més joves, les dones i els nascuts fora d’Espanya.
Nota d’un 7,7 al nivell de satisfacció amb la vida
En general, els i les joves residents a Barcelona valoren positivament el seu nivell de satisfacció amb la vida, amb una nota de 7,7. Es troben especialment satisfets amb la família i els amics; en contraposició, la situació econòmica i el món laboral són els àmbits que els desperten més preocupació.
Informe ‘La Joventut de Barcelona l’Any de la Pandèmia’
La realització de l’última enquesta va coincidir amb l’inici de la pandèmia i les setmanes de confinament obligatori; fet que va permetre recollir el seu impacte en la població més jove. Per aprofundir més en aquestes dades, l’Ajuntament de Barcelona ha elaborat l’informe ‘La Joventut de Barcelona l’Any de la Pandèmia’, un recull de 10 anàlisis realitzades per autors i autores provinents de diferents àmbits de la recerca social i per persones expertes en la dimensió que analitzen. La finalitat del document no és només aprofundir en el coneixement científic, sinó que pugui orientar tant les accions de govern com la pràctica quotidiana d’agents socials, entitats i professionals que treballen en els àmbits relacionats amb la joventut.
El 17 de setembre s’organitza un acte de presentació de l’informe, en format virtual, que s’estructura entorn de diferents taules rodones, amb la participació dels autors i autores del document. Entre altres, es debatrà sobre diferents àmbits com l’educació, l’habitatge, la precarietat laboral, el lleure digital, o la salut dels més joves.
- Informe de resultats de l’Enquesta de Joventut de Barcelona 2020
- Informe La Joventut de Barcelona l’Any de la Pandèmia’ (properament)