Empoderament de les dones per a una mobilitat inclusiva
Els primers resultats del projecte europeu Inclusify mostren que l’experiència de viatge de les dones al servei de transport metropolità és positiva, en general, i apunten a la necessitat de donar atenció especial a les viatgeres de línies nocturnes de bus
06/03/2023
Ja es poden consultar els resultats del projecte europeu Inclusify: Women empowerment for inclusive mobility, que vol implicar de manera proactiva les dones per compartir els seus reptes i preocupacions relatius al servei de transport metropolità de Barcelona. Durant l’any 2022, els equips de mobilitat i de seguretat urbana de l’IERMB han participat en aquest projecte europeu que ha liderat l’AMB, ha estat cofinançat per l’EIT Urban Mobility, i, ha comptat amb la participació d’AMB Informació, WeSolve i Walk21 Foundation, a banda de l’IERMB.
Experiència de viatge positiva
Entre els resultats del projecte, destaca el fet que, en general, l’experiència de viatge de les dones és positiva. Tanmateix, hi ha algunes qüestions amb potencial de millora. Les parades d’autobús són l’entorn que menys satisfacció genera i es detecta que les línies nocturnes i les viatgeres d’aquests serveis requereixen una atenció especial.
La preocupació més gran té a veure amb la seguretat, especialment, entre les dones joves. L’altre tema destacat és com la manca d’accessibilitat esdevé una barrera important per a la inclusió en el transport públic, més preocupant aquesta per a dones grans o amb necessitats especials de mobilitat. Un altre dels aspectes que es desprèn de la recerca, és el pes de la comoditat, una qüestió transversal que pot tenir un impacte directe o indirecte en la seguretat. De la mateixa manera, alguns aspectes de la comoditat estan directament relacionats amb l’accessibilitat.
Finalment, el projecte mostra estratègies útils per aconseguir una millor participació ciutadana en la cocreació de polítiques i pràctiques inclusives de mobilitat. D’entre aquestes, la triangulació i la millora dels mètodes d’enquesta, els enfocaments qualitatius i les eines intel·ligents.
Metodologia
Durant el projecte es van realitzar tres actuacions centrals, dirigides a millorar el coneixement sobre l’experiència de viatge en transport públic entre les dones, recollir propostes de millora i generar espais de cocreació on compartir preocupacions i suggeriments de millora.
Per assolir aquests objectius, d’una banda, es van dur a terme grups focals a les àrees del Besòs i del Llobregat. També es va realitzar l’Enquesta sobre l’experiència del viatge a usuàries del servei d’autobús metropolità a més de 700 dones. Finalment, es va desenvolupar i posar en marxa l’eina digital AMB Vosaltres. Aquesta eina constitueix una nova comunitat digital de persones usuàries dels serveis de mobilitat de l’AMB. Des de l’IERMB es van dur a terme els dos primers treballs els quals es van desenvolupar amb la col·laboració de Anthesis Lavola i Institut Opinòmetre.
AMB Vosaltres ha iniciat l’activitat amb la creació d’una comunitat per a dones que utilitzen els serveis de mobilitat metropolitans, per tal de treballar conjuntament projectes de millora de l’accessibilitat, la seguretat i el confort, en els trajectes per accedir al transport públic, en els espais d’espera i dins dels autobusos metropolitans.
Una vegada finalitzat el projecte, es preveu continuar treballant per tal d’incrementar les persones que formen part de la comunitat ”AMB Vosaltres”, a partir de la revisió dels seus continguts i funcionalitats per tal que s’adaptin als diferents perfils i necessitats de la població, així com realitzant campanyes de comunicació.
- Podeu descarregar-vos aquí els dos informes del projecte que han estat redactats per l’IERMB
- Si voleu més informació sobre AMB Vosaltres, podeu consultar el web d’AMB
- I també podeu consultar la web de Walk21 Foundation amb els detalls del projecte europeu Inclusify