La metròpoli de Barcelona lidera la innovació tecnològica i de dissenys i marques a Catalunya i té un protagonisme destacat en el conjunt d’Espanya
Les sol·licituds de patents presentades del 2015 al 2021 representen el 55,7% del total de Catalunya i el 14,8% del conjunt d’Espanya
02/03/2023
La intensitat innovadora, mesurada amb relació a la població en cada territori, confirma el lideratge de la metròpoli de Barcelona. En aquest indicador, la ciutat de Barcelona i els municipis que formen l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) lideren els àmbits territorials amb valors de 270 i 232 patents per milió d’habitants, respectivament, molt per sobre dels valors per Catalunya i Espanya, amb 179 i 96 patents per milió d’habitants, respectivament.
A Barcelona i al conjunt de l’AMB les patents nord-americanes són les més abundants, amb percentatges del 43,7% i 38% del total de sol·licituds de patents, respectivament. Les patents espanyoles es queden per sota amb percentatges del 31,6% i del 32,9%, respectivament. Les patents europees se situen en tercera posició amb un pes del 24,7% i del 29,1%, respectivament. A Catalunya, en canvi, les patents més abundants són les espanyoles, amb un 44,3% del total, seguides de les nord-americanes (28,1%) i de les europees (27,6%).
L’evolució temporal del nombre de registres d’innovació tecnològica mostra un perfil diferenciat segons el tipus de registre. El nombre de patents mostra una caiguda generalitzada en els tres tipus de patents, en tots els àmbits analitzats, en línia amb el que s’observa al conjunt de patents sol·licitades a l’Oficina Espanyola de Patents i Models (OEPM), a l’Oficina Europea de Patents (EPO) i a l’Oficina Nord-americana de Patents i Marques (USPTO).
Aquests són alguns dels principals resultats de l’estudi Indicadors d’innovació a l’Àrea Metropolitana de Barcelona elaborat per Vittorio Galletto, Sandra Aguilera i Marc Fíguls que analitza també la intensitat de la innovació no tecnològica, és a dir els registres de dissenys i marques comercials.
Protagonisme destacat de la metròpoli de Barcelona en els registres de dissenys i marques
Els indicadors més utilitzats en la mesura de la innovació no tecnològica són els registres de dissenys i marques comercials. En el període 2015-2021, a l’Oficina Europea de la Propietat Intel·lectual (EUIPO) es van registrar a l’AMB 3.006 dissenys (Registered Community Desings, RCD) i 9.951 marques comercials (European Union Trade Marks, EUTM), que representen el 44,9% i el 59,5% del total de Catalunya (per sobre del pes poblacional de l’AMB, del 42,8%). En el conjunt de l’Estat, l’AMB representa el 13% i el 16% del total (també per sobre del pes poblacional de l’AMB, del 6%).
Pel que fa al municipi de Barcelona, es van registrar 1.616 dissenys i 6.917 marques comercials, que representen el 24,1% i el 41,4% del total català (per sobre del pes en població, del 21,3%), i el 7% i 11% del total d’Espanya (també per sobre del pes en població, del 3%).
Barcelona ocupa la primera posició en patents nord-americanes i la segona en la resta d’indicadors
En el rànquing de ciutats cal destacar la gran diferència existent entre les dues primeres ciutats, Barcelona i Madrid, i la resta, tant pel que fa als registres de patents com als de marques comercials i dissenys industrials. Barcelona ocupa la primera posició respecte de les patents nord-americanes i la segona posició en la resta de registres, per darrere de Madrid: patents espanyoles, patents europees, dissenys industrials i marques comercials. Entre les 15 ciutats amb més registres d’innovació destaquen municipis de l’Àrea metropolitana de Barcelona com Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Castelldefels, Gavà i l’Hospitalet de Llobregat i de la Regió Metropolitana de Barcelona com és el cas de Castellbisbal, Martorell, Terrassa i Viladecavalls.Pel que fa als registres d’innovació no tecnològica, els dissenys registrats a Barcelona, l’AMB i el conjunt d’Espanya mantenen una tendència estable en el temps, si bé amb oscil·lacions i una important caiguda l’any 2021 a Barcelona i, en especial a l’AMB. En canvi, la tendència general, és a dir, el nombre total de dissenys industrials registrats a la EUIPO, amb independència del lloc d’origen del/la sol·licitant, és creixent durant el període 2015-2021. No obstant això, cal destacar que la caiguda del nombre de dissenys industrials a Barcelona (-2%) és menor que al conjunt de l’AMB (-5%) i Espanya (-9%).Pel que fa a les sol·licituds de marques, aquestes augmenten en tots els àmbits i al llarg de tot el període analitzat. El nombre total de marques comercials registrades a la EUIPO i les registrades a Barcelona, l’AMB i el conjunt d’Espanya creixen de forma similar fins al 2019, quan el nombre total de marques es dispara. Les marques registrades a Barcelona, l’AMB i Espanya, en canvi augmenten amb més intensitat a partir de 2020. Finalment, cal destacar que a Barcelona l’augment en el nombre de marques des del 2015 (31%) és més destacat que a l’AMB (26%) i el conjunt d’Espanya (24%).
- Podeu consultar l’informe Indicadors d’innovació a l’Àrea Metropolitana de Barcelona