Una visió més precisa de la pobresa i la desigualtat a Espanya mitjançant la combinació de fonts estadístiques
L'estudi aporta una perspectiva nova a la comprensió de la pobresa i desigualtat en diferents regions d'Espanya, oferint una metodologia que combina dues fonts de dades per obtenir una visió més ajustada i útil per a futures anàlisis i polítiques socials
15/10/2024
L’estudi Pobresa i desigualtat en les Comunitats Autònomes. Anàlisi dels resultats de l’Enquesta de Condicions de Vida i de l’Atles de Distribució de Renda de les Llars: una proposta de distribució combinada compara les dades de l’Enquesta de Condicions de Vida (ECV) i l’Atles de Distribució de la Renda de les Llars per oferir una visió integral sobre la situació de pobresa i desigualtat a Espanya. Les divergències en aquestes dues fonts de l’INE evidencien que la ECV pot estar sobrevalorant parcialment la pobresa i infravalorant lleugerament la desigualtat, amb caràcter bastant general. Per part seva, l’Atles sobrevalora parcialment la pobresa i també sobrevalora, amb caràcter general, la desigualtat.
Els autors expliquen que la disparitat entre les dues fonts estadístiques pot arribar a donar resultats contradictoris, i que el problema no es pot resoldre escollint simplement una de les dues fonts. Per proporcionar una anàlisi més precisa i detallada, proposen una metodologia que combina dades del ECV i l’Atles, a través d’una “funció evolvent”, capaç de captar rendes que els dos sistemes no registren de forma individual.
Aquest estudi aporta una perspectiva nova a la comprensió de la pobresa i desigualtat en diferents regions d’Espanya, oferint una metodologia que combina dues fonts de dades per obtenir una visió més ajustada i útil per a futures anàlisis i polítiques socials.
- Podeu accedir aquí a la recerca Pobresa i desigualtat en les Comunitats Autònomes. Anàlisi dels resultats de l’Enquesta de Condicions de Vida i de l’Atles de Distribució de Renda de les Llars: una proposta de distribució combinada