Un Sant Jordi de novel·la urbana!
L'equip de l'Institut Metròpoli us regala una selecció especial de recomanacions literàries que exploren les grans metròpolis i les seves històries urbanes
11/04/2025
Les diferents àrees de recerca i serveis de l’Institut us volem teletransportar als racons més fascinants d’arreu del món a través de la literatura. Des de la visió crítica de les desigualtats en els barris fins als retrats més poètics de l’urbanisme, les novel·les recomanades conviden a reflexionar sobre els espais que habitem.
Cada llibre és una finestra oberta a una ciutat, un escenari que ajuda a entendre el món que ens envolta. Els hem dividit en quatre categories que podeu explorar, a través de les pestanyes d’aquesta notícia. Esperem que us agradi i que us ajudi en la tria de Sant Jordi d’aquest any.
Últimas tardes con Teresa – Juan Marsé
Novel·la clau de la literatura espanyola del segle XX, retrata la Barcelona de la postguerra i reflexiona sobre les desigualtats socials. La història segueix l’amor entre Teresa, una universitària de la burgesia catalana, i Manolo, un jove immigrant murcià conegut com a «Pijoaparte».
Sin noticias de Gurb – Eduardo Mendoza
Història humorística que segueix un extraterrestre que, durant la preparació de Barcelona per als Jocs Olímpics de 1992, exploren la ciutat i les seves peculiaritats humanes.
Argelagues – Gemma Ruiz
Ambientada entre Castellterçol i Sabadell en la transició del Vallès rural al Vallès urbà, segueix la vida de tres dones de diverses generacions, que lluiten al llarg del segle XX per obrir-se camí en el món laboral de les fàbriques tèxtils del Vallès i per tirar endavant les seves famílies.
La plaça del diamant – Mercè Rodoreda
Una de les obres més destacades de la literatura catalana del segle XX. Narra la història de la Colometa, una dona que viu les transformacions socials i personals a Barcelona durant i després de la Guerra Civil Espanyola.
L’atzar i les ombres – Julià de Jòdar
Trilogia de consciència popular dels barris industrials de la perifèria barcelonina. Els tres llibres exploren la persistència de la memòria col·lectiva a través de la vida d’un adolescent en els moments més foscos de la història.
Jo soc l’última Plaça – Alba Gómez Gabriel
Sobre la Plaça de Gràcia i aborda les conseqüències de la gentrificació de Barcelona. La història segueix la protagonista, que es veu obligada a abandonar el seu habitatge a causa de l’especulació immobiliària, i explora la seva lluita per preservar la identitat del seu barri i la seva comunitat.
Tot era massa fràgil – Rubèn Suriñach
Novel·la distòpica que transcorre en dos fils temporals paral·lels: 2025 i 2045. Explora les tensions socials i polítiques a Barcelona en un context de crisi ambiental i canvi climàtic, a través del personatge Miki Batalla.
Història de dues ciutats – Charles Dickens
Novel·la més venuda de tots els temps després d’El Quixot. La història es desenvolupa en les ciutats de Londres i París durant l’època de la Revolució Francesa. La primera ciutat simbolitza la pau i la tranquil·litat, mentre la segona representa l’agitació.
L’última humiliació – Rea Galanaki
Epopeia que il·lustra la vida de dues jubilades gregues en una Atenes colpejada per la crisi del 2008, enllaçant les manifestacions del febrer del 2012 amb la revolta de la Politècnica del 1973.
Berlín Alexanderplatz – Alfred Döblin
Obra èpica sobre la gran ciutat alemanya i clau en la literatura moderna. La història se situa en el barri de classe obrera, Alexanderplatz, i relata la vida de Franz Biberkopf, un exconvicte que intenta redreçar la seva vida a la Berlín dels anys 20.
París no se acaba nunca – Enrique Vila-Matas
L’autor recorda amb un to irònic els seus anys de joventut a París durant els setanta, quan intentava ser escriptor. Entre realitat i ficció, relata el seu aprenentatge literari i la convivència amb Marguerite Duras.
Trilogía Marsellesa: Total Kheops, Chourmo y Soleá – Jean Claude Izzo
Sèrie de novel·la negra ambientada a Marsella i protagonitzada pel policia Fabio Montale. A través dels tres llibres es dibuixa un retrat d’una ciutat mediterrània marcada per la multiculturalitat, la corrupció, la violència i la melancolia.
Caperucita en Manhattan – Carmen Martín Gaite
Reinterpretació contemporània del conte clàssic la Caputxeta Roja, ambientada a Nova York. Sara, una nena de 10 anys, vol travessar sola la ciutat per portar un pastís a la seva àvia. En el seu viatge, coneix personatges fascinants com míster Woolf i miss Lunatic.
Americanah – Chimamanda Ngozi Adichie
Americanah narra la història d’Ifemelu, una jove nigeriana que emigra als Estats Units per estudiar, i que s’enfronta a les complexitats del racisme, la identitat i la migració. A través dels seus ulls i dels d’Obinze, el seu amor de joventut, el llibre explora la distància emocional i física entre el país d’origen i el de destí.
La trena – Laetitia Colombani
La trena entrellaça les vides de tres dones: Smita a Badlapur (Índia), Giulia a Palerm (Sicília) i Sarah a Montreal (Canadà), que lluiten contra el destí imposat per les seves condicions socials. Tot i viure en mons molt diferents, comparteixen un profund desig de llibertat i dignitat.
Istanbul: Ciutat i records – Orhan Pamuk
Orhan Pamuk traça un retrat íntim d’Istanbul a través dels seus propis records d’infantesa i joventut, fusionant memòria personal i història col·lectiva. La ciutat esdevé un mirall dels seus sentiments, plena de bellesa melancòlica i d’un passat que pesa. Pamuk explora la identitat, la pèrdua i la dualitat de viure entre Orient i Occident.
No diguis res – Patrick Radden Keefe
Ambientat a Belfast, el llibre investiga el segrest i assassinat de Jean McConville per aprofundir en les ferides obertes del conflicte nord-irlandès. A través de testimonis i recerca periodística, retrata les cicatrius físiques i emocionals dels Troubles.
Els grans optimistes – Rebecca Makkai (Chicago)
A la Chicago dels anys vuitanta, Yale Tishman veu com l’epidèmia de la sida destrueix el seu entorn mentre intenta construir una vida. Trenta anys després, la Fiona rememora aquells temps mentre busca la seva filla a París. Una novel·la commovedora sobre la memòria, la pèrdua i la força de les relacions humanes.
Ciudad abierta – Teju Cole
Julius, un jove psiquiatra nigerià, recorre a peu Nova York mentre reflexiona sobre l’art, la memòria i la identitat. La ciutat esdevé un espai de pensament íntim i de trobada amb veus diverses. Una novel·la contemplativa i profunda sobre la solitud i la complexitat urbana.
Leviatán – Paul Auster (Wisconsin)
Quan un home mor en una explosió a Wisconsin, el seu amic Peter Aaron decideix explicar-ne la història abans que ho faci la versió oficial. A través de la vida de Benjamin Sachs, Auster explora els límits entre literatura, política i identitat. Una novel·la intensa sobre veritat, compromís i els rastres que deixem enrere.
Walden O La Vida En Los Bosques – Henry David Thoreau
Thoreau abandona Concord l’any 1854 i s’instal·la a la cabana que ha construït al costat de la llacuna de Walden. Però no se’n va als boscos per a “jugar a la vida”, sinó per a “viure-la intensament de principi a fi”. A partir d´aquesta experiència, escriu un dels clàssics fonamentals de l´assaig modern. És una defensa de la vida lliure i salvatge, així com una crítica ferotge de la societat i les seves imposicions, que amb prou feines han variat des de llavors; és un qüestionament radical de la institució del treball com a adotzenament i del mercat com a únic déu, així com una lúcida defensa de la simplificació de la vida i del camí que ens porta a perseguir la seva essència i els seus plaers quotidians.
Les ciutats invisibles – Italo Calvino
L’explorador venecià Marco Polo descriu a l’emperador Gran Khan una sèrie de ciutats que ha conegut en les seves expedicions per l’imperi. Uns llocs que potser només ha vist ell o directament existeixen únicament en el seu imaginari.
La ciutat de les dames – Cristina de Pizan
Obra medieval on l’autora imagina una ciutat utòpica construïda per dones, representant la primera ciutat pensada com un espai de poder femení i reflexió filosòfica. Una defensa contundent de la igualtat de sexes i dels drets de les dones.
La ciutat i les seves muralles incertes – Haruki Murakami
Un jove s’enamora d’una noia, la qual li parla d’una ciutat emmurallada on ella se sent més real que en aquest. Després de la seva desaparició, el protagonista emprèn un viatge per trobar-la, endinsant-se en una ciutat fantàstica on la realitat i els somnis es fusionen.
El màgic d’Oz – Lyman Frank Baum
Famosa obra de literatura infantil que segueix una nena anomenada Dorothy, que, després d’una tempesta, arriba a un món màgic anomenat Oz. Per poder-ne sortir, haurà d’arribar a la ciutat Maragda.