L’equip de l’IERMB recomana Sant Jordi!
Les diferents àrees de recerca i serveis de l’IERMB fem propostes literàries per celebrar Sant Jordi amb un bon llibre a la mà
22/04/2021
Els equips de les diferents àrees i serveis de l’IERMB hem fet tot un seguit de recomanacions literàries per a fer més fàcil triar un llibre aquest Sant Jordi. N’hi ha sobre tots els àmbits de recerca que duem a terme i també sobre d’altres temes que ens agraden. Et convidem a explorar-les i també a afegir les teves propostes. Pots fer-ho al nostre perfil de Twitter @iermbcn
Palaus del poble d’Eric Klinenberg
Ricard Gomà, director de l’IERMB, recomana aquest llibre d’Eric Klinenberg que explica que un projecte compartit d’igualtat necessita d’espais compartits on articular-se. Biblioteques de barri, centres cívics, escoles no segregades… com a “palaus del poble” on es configuren vincles i mixtures. Una lectura que planteja reptes per l’esperança.
El Petit Príncep de Antoine de Saint-Exupéry
Viatges d’asteroide en asteroide, la rosa, baobabs, guineus amigues, reis que ordenen badallar, geògrafs, homes de negocis… sota una mirada infantil. A nosaltres, ens sembla que “El Petit Príncep” fa un viatge, a través de les diferents àrees de recerca de l’#IERMB. No és així?
Aquesta és la recomanació de l’equip dels serveis transversals de l’IERMB.
Atlas de los países en busca de la felicidad de Joan Tort (coordinador)
Pot ser que la felicitat, un concepte tan subtil i intangible, sigui susceptible de convertir-se en l’objectiu directe d’un atles? L’obra presenta un recorregut per a conèixer la societat des d’un punt de vista inèdit a través d’una gran multiplicitat de temàtiques: mediambientals, urbanístiques, energètiques, psicològiques, econòmiques, comunicatives, etc.
Metropolice. Seguridad y policía en la ciudad neoliberal de Sergio García, Ignacio Mendiola, Débora Ávila, Laurent Bonelli, Jose Ángel Brandariz, Cristina Fernández Bessa i Manuel Maroto Calatayud
A partir d’un anàlisi crític que no us deixarà indiferent, Metropolice, intenta situar el lloc que ocupa la seguretat en el nostre imaginari, les seves principals transformacions, així com les relacions entre la policia i la societat. Una lectura que aconsella l’equip de Convivència i Seguretat Urbana.
The Dawn of Everything. A New History of Humanity de David Graeber i David Wengrow
Reescriure el passat per imaginar noves maneres d’organització política. David Graeber i @davidwengrow posen en qüestió el creiem que sabem sobre la prehistòria i la “naturalesa humana” a #TheDawnofEverything. Una proposta d’Albert Sales, investigador de l’equip de drets socials de l’Ajuntament de Barcelona.
La realitat no és el que sembla de Carlo Rovelli
La realitat no és el que sembla és un viatge a la frontera del coneixement. En què consisteix la realitat? Quina és la seva estructura més profunda? Com es conjuga la gramàtica de la natura? Proposta de l’equip de l’àrea d’Ecologia i Territori de l’IERMB.
La gran teranyina. Els secrets del poder a Catalunya de Roger Vinton
Aquest és un llibre del poder, sobre els que manen des de l’ombra, els que fan i desfan i diuen què cal fer. Un retrat de les famílies més influents de les finances, de l’esport, de la música, de l’empresa… i que mantenen una relació endogàmica, formant la gran teranyina que dona nom al llibre. L’àrea d’economia ens fa aquesta recomanació.
El andar del borracho de Leonard Mlodinow
Heu pensat amb quines tècniques estadístiques podeu guanyar un concurs? O heu sentit parlar de la Llei de Benford, amb la qual Hisenda detecta les declaracions de renda inventades? Les regles de l’atzar determinen els éssers vius i aquest llibre us explica com el comportament de les persones no només és impredictible, sinó que, amb freqüència, és irracional. Proposta de l’equip d’estadística.
La España de las piscinas de Jorge Dioni López
L’equip de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona ens recomana aquest assaig que reflexiona sobre el model de desenvolupament urbà espanyol dels anys previs a la crisi econòmica del 2008 i l’impacte que ha tingut sobre la ideologia i les aspiracions de la població del país.
Jugar a l’aire lliure de Katia Hueso
Que el joc és una necessitat vital per als nens i nenes és quelcom que ningú discuteix. Però, del temps que passen jugant, no sempre ho fan a l’aire lliure i menys jugant amb elements naturals i en contacte amb la natura, especialment els infants que viuen en ciutats. I és precisament aquest tipus de joc el que resulta més beneficiós per al seu desenvolupament físic, intel·lectual i emocional. Perquè jugar significa plaer, risc i llibertat, tres competències que s’aprenen millor durant la infància. A Jugar a l’aire lliure, l’autora (biòloga, educadora i fundadora de la primera escola infantil a l’aire lliure) explica perquè jugar a fora és imprescindible en el creixement dels infants i què podem fer per fomentar-lo. És la proposta de l’equip de l’Institut d’Infància i Adolescència de Barcelona.
L’àrea de mobilitat de l’IERMB recomana una acadèmica lectura on Todd Litman ens brinda una visió revolucionària per copsar i situar els conceptes emergents de la mobilitat: el teletreball, la bicicleta compartida, les innovacions en el transport públic, fins i tot inclou els taxis aeris.
Íbamos a ser reinas de Núria Varela
Una dura immersió en la violència de gènere, posant-nos en la pell de les víctimes i mostrant el menysteniment de la societat al respecte. És una pena i un fracàs de la societat, però la realitat supera la ficció amb escreix. Aquesta recomanació és de l’equip de Treball de Camp.