Aquest Sant Jordi, llegim IERMB!
Us recomanem un llistat de llibres dels quals en són autors o han participat investigadors i investigadores del nostre equip de recerca. Bona diada de Sant Jordi!
22/04/2021
Al llarg d’aquest darrer any, els equips de les diferents àrees i serveis de l’IERMB, han contribuït en moltes publicacions orientades a parlar sobre la #metròpoli, des de diferents vessants i mirades. Avui, coincidint amb Sant Jordi, us presentem aquest recull, que esperem que us agradi.
El apoyo mutuo en tiempos de crisis
Coordinat per Ricard Gomà, director de l’IERMB, Oriol Nel·lo i Ismael Blanco i amb la participació de l’investigador de l’àrea de mobilitat, Joan Checa
Un treball col·lectiu des d’una xarxa de 34 grups de recerca i acció a ciutats d’Europa i Amèrica Llatina. El llibre estudia les pràctiques més recents de solidaritat ciutadana, crida al seu enfortiment i a la connexió amb el nou municipalisme
¿Vidas segregadas? Reconstruir fraternidad
Llibre col·lectiu coordinat per Ricard Gomà i Ismael Blanco i amb la participació de diversos autors de l’IERMB: Fernando Anton-Alonso, Joan Checa, Elena Domene, Carles Donat, Lara Navarro Núria Pérez, Sergio Porcel
Aquesta publicació coral analitza pràctiques culturals i espais educatius excloents, esferes separades d’atenció sanitària segons nivells de renda i desigualtats urbanes en alimentació saludable. La mirada sobre aquest conjunt de dimensions ofereix el mosaic de la segregació.
40 años de ventanas rotas. Luces y sombras
Marta Murrià, cap de l’àrea de convivència i seguretat urbana de l’IERMB escriu el pròleg d’aquest llibre.
Al pròleg, Marta Murrià reflexiona sobre la repercussió que han tingut les diferents interpretacions de la teoria de les finestres trencades en la política criminal i en les polítiques públiques de seguretat i com aquesta teoria s’ha utilitzat per legitimar estratègies de prevenció de la delinqüència a partir de l’erradicació, la persecució i la penalització de determinats usos i comportaments a l’espai públic.
Instituciones de control del delito
José M. López-Riba, investigador de l’àrea de convivència i seguretat urbana de l’IERMB, participa en en el capítol 3: Interacciones con los ciudadanos, poderes policiales, uso de la fuerza y poder simbólico
En aquest capítol explica com, en la seva feina, la policia interactua regularment amb la ciutadania. Es discuteixen els diferents aspectes d’aquests contactes, que poden ser iniciats voluntàriament pel públic o involuntàriament per la policia. Centrats en aquest últim tipus d’interacció, es parla sobre els poders legals de la policia per a complir amb el seu deure de mantenir l’ordre i d’aspectes relacionats (ús de la força, poder simbòlic, etc…)
Marta Murrià Sangenís, cap de l’àrea de convivència i seguretat urbana de l’IERMB i els investigadors d’aquesta àrea, Cristina Sobrino Garcés i Carlos González Murciano contribueixen al llibre amb la redacció del capítol 5: Las políticas locales de seguridad (y prevención)
En aquest capítol, s’introdueixen les polítiques de seguretat i de prevenció en l’àmbit local mostrant la seva complexitat. Així, s’apropa el lector al seu encabiment normatiu a l’estat espanyol, així com el difícil abordatge sobre què constitueix un problema local de seguretat i com s’afronta des de les institucions locals amb el conseqüent entramat institucional.
The impact of Covid on cities and regions
Aquesta obra col·lectiva conté un capítol de Vittorio Galletto, cap de l’àrea d’economia regional i urbana de l’IERMB, i Joan Trullén sobre la metròpoli de Barcelona titulat “Consequences of Covid-19 on the Barcelona labour market”.
La recent pandèmia de COVID-19 ha provocat alguns dels canvis socials i econòmics més notables i influents des de la Segona Guerra Mundial. Aquest llibre innovador investiga aquests canvis i les respostes posteriors dels responsables urbans. Els capítols ofereixen una visió detallada dels mètodes que les diferents regions urbanes han utilitzat per fer front a les circumstàncies econòmiques canviants. Amb un abast global, el llibre se centra en els diferents impactes de la pandèmia, inclosos els efectes sobre l’ocupació de les dones i les minories, la vitalitat de la ciutat central i el futur de les regions petites o aïllades.
Metrópolis sin gobierno. La anomalía española en Europa
Marc Martí, cap de l’àrea de governança de l’IERMB, n’és l’autor i Mariona Tomàs, la coordinadora. El llibre compta amb la participació també de Roger Barres, investigador de l’àrea de governança de l’institut.
Com es governen les àrees metropolitanes? I per què Espanya representa una anomalia a Europa? El llibre “Metrópolis sin gobierno. La anomalía española en Europa” vol donar resposta a aquestes dues preguntes.
Viure la infància i l’adolescència a Barcelona en temps de pandèmia
Laia Pineda, directora de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona i Elisa Stinus, investigadora d’aquest institut en són les autores.
El text repassa la situació de la infància i l’adolescència a la ciutat en context de pandèmia, partint de les dades de l’informe Dades clau d’infància i adolescència 2021, que ja reflecteixen l’impacte de la crisi per la covid-19 en les vides dels infants i adolescents de la ciutat.
¿Vidas segregadas? Reconstruir fraternidad
Núria Pérez, cap de l’àrea de mobilitat de l’IERMB, signa el capítol que aborda la mobilitat, juntament amb la Maite Pérez
La mobilitat quotidiana com a reflex de desigualtats i de segregació social a la metròpoli de Barcelona és el focus d’anàlisi d’aquest capítol del llibre col·lectiu “¿Vidas Segregadas? Reconstruir fraternidad”
Terra d’aprenentatges: Dotze belles històries per a l’agroecologia escolar a Catalunya
Laura Calvet Mir, investigadora de l’àrea de sostenibilitat de l’IERMB, n’és autora, conjuntament amb Mar Carrera Vendrell, Mariona Espinet Blanch i Germán Llerena del Castillo
El llibre posa a l’abast de la comunitat educativa les activitats pedagògiques que les productores i elaboradores estan duent a terme arreu de Catalunya des de projectes agroeocològics.
Urban Resilience to the Climate Emergency: Unravelling the transformative potential of institutional and grassroots initiatives
Mar Satorras, investigadora de l’àrea de sostenibilitat de l’IERMB, nés editora, juntament amb Isabel Ruiz-Mallén i Hug March.
Aquest volum dona llum sobre les estratègies de resiliència urbana en temps d’emergència climàtica i crisi socioeconòmica, recopilant investigacions crítiques sobre les iniciatives de les ciutats i la ciutadania davant dels efectes del canvi climàtic. El llibre aborda els impactes inesperats de les estratègies verticals de resiliència urbana per reflexionar sobre la participació ciutadana i les implicacions de les polítiques climàtiques per a les poblacions més vulnerables. També explora les possibilitats emergents després de la coproducció de la resiliència urbana i les capacitats transformadores de les organitzacions de base i la ciutadania en la promoció d’estratègies alternatives de resiliència. A través de la lent de l’ecologia política i la justícia ambiental, aquest llibre va més enllà de l’enfocament de la governança climàtica urbana per ampliar la reflexió sobre els processos transformadors que aborden les desigualtats en l’acció i la planificació urbana climàtica.