Tenim ganes de Sant Jordi!

L'equip de l’IERMB comparteix recomanacions literàries de totes les àrees de recerca per celebrar Sant Jordi

22/04/2021

Tenim ganes de #SantJordi!! I és per això que l’equip de l’IERMB compartirem, des d’avui i fins el 23 d’abril, un fil de recomanacions literàries:  còmics, novel·les, contes… de tots els temes de la recerca en què treballem. Les vols conèixer? En vols afegir? Pots fer-ho al nostre perfil de Twitter @iermbcn

Llibre Todo Bajo el SolTodo bajo el sol d’Anna Penyas

El còmic barreja ficció i assaig gràfic i qüestiona el model productiu del litoral espanyol i la gentrificació. L’autora posa en valor la resistència de la comunitat davant aquest fenomen social.

Llibre lugares sin mapaLugares Sin Mapa. Un viaje alucinante a sitios ignotos d’Alastair Bonnett

Heu passat mai per ciutats que no surten als mapes? Sabíeu que hi ha certes zones que Google maps/earth no volen que veieu?

Pertany al  gènere de la literatura d’exploració de llocs “inexistents” en ple segle XXI, quan tot se suposa que està cartografiat i recartografiat. Realment és un llibre que desperta el sentiment salvatge de voler explorar tots els llocs que hi recull (sentiment frustrant per la situació de pandèmia actual).

Llibre Donde la Ciudad Cambia su NombreDonde la ciudad cambia su nombre de Paco Candel.

Microcosmos del barri de cases barates Eduard Aunós en els anys 50, orígen de la Marina del Prat Vermell. Un barri que, malgrat els anys transcorreguts, encara avui dia representa una de les cares més punyents de la #vulnerabilitaturbana a la metròpoli de Barcelona.

Llibre 19841984 de George Orwell

La era del capitalismo de vigilancia de Shoshana Zuboff

Del Big Brother al Big Data, dues obres imprescindibles sobre la capil·laritat de l’exercici del poder a través del control social

Llibre El Problema del TrabajoEl problema del trabajo de Kathi Weeks

Kathi Weeks analitza “l’ètica del treball” per intentar esbrinar perquè hi ha tan poca controvèrsia al voltant del mercat laboral. Tenim dret a una vida digna i a disposar de temps?

Llibre Biología al límiteBiologia al límit: com funciona la vida a molt petita escala de Johnjoe McFadden i Jim Al-Khalili 

La vida és el fenomen més extraordinari que coneixem, un misteri que la ciència encara no ha pogut desvetllar en la seva més profunda essència. Aquest llibre ens posa al corrent dels darrers descobriments científics, els més al·lucinants i suggerents, per aproximar-nos a la màgia de la vida i, d’aquesta manera, poder-la comprendre i estimar una mica més.

Llibre Historias Curiosas de los NegociosHistorias curiosas de los negocios. Grandes ideas, éxitos sonados y fracasos estrepitosos d’Agustí Sala

Llibre que recull tot de curiositats de les empreses, els seus èxits però també els fracassos. Sobre com alguns invents encara perduren, d’altres que s’adapten i finalment els que desapareixen.

Llibre El Hombre anuméricoEl Hombre Anumérico” de John Allen Paulos, un matemàtic, com no podia ser. El subtítol és un bon resum del llibre: el analfabetismo matemático y sus consecuencias. Amb divertits exemples i anècdotes, l’autor divulga la importància de les matemàtiques en el nostre dia a dia i les avantatges de no ignorar-les.

llibre Construyendo utopías realesConstruyendo utopías reales d’Erik Olin Wright 

En un moment que cada vegada es parla més de innovació social i política, la lectura d’aquesta obra ens recorda que la innovació ha de ser necessàriament transformadora si volem una societat més participativa, més sostenible i amb més justícia social.

Llibre Muerte y Vida“Muerte y vida de las grandes ciudades” de Jane Jacobs.

Un clàssic de la planificació urbana que, tot i celebrar enguany 60 anys, segueix d’actualitat pel seu to crític, reflexiu i alhora didàctic.

Llibre Alcanza el éxito sin herir los sentimientos de los hombres“Alcanza el éxito sin herir los sentimientos de los Hombres. Estrategias de liderazgo no amenazantes para mujeres” de Sarah Cooper

És un llibre que tracta amb humor àcid les petites manifestacions quotidianes del sexisme a l’àmbit laboral

L’Institut d’Infància i Adolescència recomana els 2 darrers llibres de Jaume Funes “Estima’m quan menys m’ho mereixi… perquè és quan més ho necessito” i “Estima’m… Però vull saber-ne més”. Sobre l’equilibri emocional, la sexualitat, les pantalles i altres temes rellevants en l’adolescència.

Llibre Estim'am quan menys ho mereixo... perquè és quan més ho necessito Llibre Estima'm però vull saber-ne més

I, pensant en els infants i adolescents de casa, l’IIAB també vol fer-se ressò de El Garbell número 21 de la biblioteca de @RosaSensat. Un munt de recomanacions de llibres infantils i juvenils, des de petita infància fins als adolescents.

El Garbell

Llibre La nena que va aturar el trànsitLa nena que va aturar el trànsit de Fabrício Valério i Bruna Assis.

Una nena que planta cara al trànsit i l’atura. Perquè els carrers són per a passejar i jugar; perquè els carrers pertanyen a tothom.

Llibre Rural Crónica de un conflictoRural. Crónica de un conflicto d’Etienne Davodeau

En l’any de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació sostenible recomanem aquesta captivadora història sobre tres joves agricultors i ramaders francesos que en el seu canvi cap a l’agricultura ecològica han d’afrontar també un nou projecte de construcció d’una autopista que travessa la seva propietat. Petites, però autèntiques històries de lluites de poder, d’organització i lluita reivindicativa dels afectats.

Llibre Walden DosWalden Dos de Burrhus Frederic Skinner.

Una novel·la del psicòleg conductista on, per mitjà de Frazier, el seu protagonista, ens endinsa en una comunitat científicament construïda. Al llarg de tot el relat, fa referència al mètode científic aplicat a les ciències socials i com realitza experiments a una comunitat de 1.000 persones per tal de condicionar la conducta humana amb l’objectiu d’obtenir uns membres d’una societat feliç. Aquesta visió d’una societat millor serà qüestionada durant la visita a Walden Dos d’antics companys acadèmics de Frazier (Burrhus és un d’ells) i els seus acompanyants, que aniran plantejant les limitacions del mètode científic aplicat a les ciències socials i de la conducta humana.

Tot i ser una novel·la de 1948, a vegades utilitza un llenguatge poc apropiat per al nostre temps, la temàtica no deixa de ser actual, i fins i tot podem trobar paral·lelismes amb la situació viscuda el darrer any durant la Covid-19 i les mesures aplicades a la població.

Totes les notícies