Els centres de les ciutats podrien estar acollint menor vida social als seus carrers, parcs i places que altres tipologies de barris
Des de 2019, l’Institut Metròpoli estudia, en col·laboració amb Barcelona Regional i l’AMB, l’ús social dels barris metropolitans, des d’una perspectiva urbanística i social
07/11/2023
Els centres de les ciutats podrien estar acollint menor vida social i relacional als seus carrers, parcs i places que altres tipologies de barris. Aquesta hipòtesi es desprèn dels resultats de l’anàlisi sobre l’ús social del Centre de Sant Cugat del Vallès i de Can Nadal de Sant Feliu de Llobregat, que acabem de publicar. La hipòtesi de menor interacció sorgeix de la comparació d’aquests dos darrers informes amb els estudis realitzats anteriorment a polígons d’habitatge, eixamples i altres tipologies urbanes.
Menor sociabilitat, però valoracions positives per part de veïns i veïnes
Tot i una menor sociabilitat que la detectada en altres barris, les dades recollides a Sant Cugat i Sant Feliu mostren que els espais del centre d’ambdues ciutats són vitals i acullen una gran sociabilitat, amb prop de la meitat de les persones observades en situació d’interacció social. El pas i l’estada són les principals activitats que acullen, mentre que joc i esport són residuals. Amb tot, generen valoracions positives per part de veïnes i veïns.
5 anys d’estudi de l’ús social dels barris metropolitans
Des de 2019, l’equip de Convivència i Seguretat Urbana estudia, en col·laboració amb Barcelona Regional i l’AMB, l’ús social dels barris metropolitans, des d’una perspectiva urbanística i social. S’utilitza una metodologia mixta, a partir d’observacions socials sistemàtiques, entrevistes estructurades i anàlisi cartogràfica i urbanística.
Així doncs, Sant Cugat i Sant Feliu s’afegeixen ara als altres barris analitzats: Ciutat Cooperativa (Sant Boi de Llobregat); Les Planes (Sant Joan Despí); Sant Cosme (el Prat de Llobregat); Badia del Vallès; Pomar (Badalona); Can Sellarès (Viladecans); Can Sant Joan (Montcada i Reixac); Riera (Cornellà de Llobregat); Marianao (Sant Boi de Llobregat). Podeu veure aquí tots els informes.
Aquesta línia de recerca clourà, el 2024, amb la publicació, per part de l’AMB, BR i l’Institut Metròpoli, de la Guia per promoure la vida pública als barris metropolitans, dirigida als municipis i per orientar la realització de diagnòstics i el disseny d’actuacions per al foment de la vitalitat, la vida pública i el valor relacional dels espais dels barris metropolitans.
- Us convidem a consultar tots els informes sobre l’Ús social dels espais metropolitans