“Vulnerabilitat urbana i millora de barris”. Accedeix a les presentacions del seminari!
La jornada, es va celebrar el 27 de setembre, al Hub Social de Barcelona, amb l'assistència de 150 persones
25/10/2023
“Vulnerabilitat urbana i millora de barris”, organitzada pels equips de cohesió social i urbana i de governança i innovació pública de l’Institut Metròpoli, constitueix la tercera trobada que realitzem en el marc del seminari permanent Barris i Metròpoli. Aquest espai, impulsat per l’Institut, té la finalitat de reflexionar entorn de diferents eixos d’actuació de les polítiques públiques als barris.
En aquesta ocasió, la jornada va plantejar un doble objectiu:
- presentar les novetats metodològiques i l’actualització de resultats de l’Índex de Vulnerabilitat Urbana
- compartir les conclusions del procés d’anàlisi dels projectes presentats a la primera convocatòria del programa integral de barris per la millora de rendes de l’AMB
L’Índex de Vulnerabilitat Urbana (IVU): de línia d’investigació a instrument de política pública
La jornada va començar amb l’obertura de Ricard Gomà, director de l’Institut Metròpoli, que va posar en valor el seminari Barris i Metròpoli, “com a espai on conflueixen els diferents agents que tenim els barris com a espai principal de treball i intervenció“.
En aquest primer bloc de la jornada, titulat “L’Índex de Vulnerabilitat Urbana (IVU): de línia d’investigació a instrument de política pública“, el cap de l’àrea de cohesió social i urbana de l’Institut, Sergio Porcel, va explicar l’origen de l’Índex de Vulnerabilitat Urbana, les adaptacions i millores realitzades i va presentar els principals outputs d’aquesta línia de recerca.
Irene Cruz, responsable del servei d’innovació, va centrar la seva intervenció en el procés de construcció de l’IVU i en explicar la complexitat de generar informació a escala de barri: obtenció i depuració de dades, càlcul d’indicadors, imputació/estimació de valors perduts, interpolació espacial de la informació…
I l’investigador de l’àrea de cohesió social i urbana de l’Institut Metròpoli, Fernando Anton, va presentar l’anàlisi de la vulnerabilitat urbana entre 2015 i 2020 (abans inici “Pla de Barris” metropolità) amb especial atenció als territoris més desafavorits. En concret, va parlar sobre:
- Trajectòries dels AEM més vulnerables atenent l’estructura jeràrquica de l’àrea metropolitana de Barcelona.
- L’evolució de la vulnerabilitat urbana en termes absoluts.
- Patrons de desigualtat urbana a partir d’indicadors estàndard de desigualtat.
Podeu consultar aquí totes les presentacions d’aquest primer bloc de la jornada
Els programes de millora de barris: situació actual i reptes de futur
El segon bloc de la jornada es va dedicar a analitzar i reflexionar sobre l’enfortiment de les polítiques integrals de barris. Manuel Fernández de la Universitat Pablo Olavide i Marc Martí-Costa, cap de l’àrea de governança i innovació pública de l’Institut Metròpoli van exposar els resultats de l’avaluació del disseny del programa de barris de l’AMB a partir dels projectes municipals presentats. En concret, es va posar en relleu l’encaix divers entre les propostes de barris a intervenir amb aquells que tenen major situació de vulnerabilitat segons l’IVU; quins tipus d’intervencions i col·lectius són més prioritzades pels diferents projectes i els importants reptes que hi ha en la millora de la transversalitat i cooperació entre administracions per fer més efectiu el programa. Finalment, es va posar èmfasi en la necessitat de tenir diagnosis participades i plans d’actuació integrals per a cadascuna de les àrees prioritzades, així com una oficina de gestió en el territori per impulsar-les.
Aquest bloc de la jornada, va reflectir també la visió dels municipis, amb la participació de Lluís Esteve de l’Hospitalet de Llobregat, que va parlar sobre el Pla de Regeneració Urbana Integral Les Planes-Bloc Florida i l’explicació de Roser Castellote i Berta Cendrós de Sant Feliu de Llobregat sobre els Projectes comunitaris i educatius del municipi.
Podeu consultar aquí les presentacions d’aquest segon bloc de la jornada
El model metropolità: el programa integral de millora de barris de l’AMB i el seu procés d’implementació és el bloc que va posar fi a la jornada, amb les intevencions de Joan Canyameres i Antoni Farrero de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
I si voleu tota la informació, vinculada a la jornada, la podeu recuperar d’aquesta manera:
- Informe de la recerca Programa integral de barris per la millora de rendes (PIBRM). Indicadors, projectes i seguiment, en què s’ha basat part de la jornada
- Us convidem a recuperar el número 63 de la revista Papers “Metròpolis, vulnerabilitat urbana i polítiques de millora de barris”
- Presentacions del bloc L’Índex de Vulnerabilitat Urbana (IVU): de línia d’investigació a instrument de política pública
- Presentacions del bloc Els programes de millora de barris: situació actual i reptes de futur
- Fil X (Twitter) de la jornada